Monday, October 1, 2012

MAKCHAQ NI STYLE APA PUN TAK TAU..

kakcik seroja msg makchaq awai pagi tadi
dia kata blog makchaq bukan saja bersawang
dah ada hantu dok menari2 dah kot...

He he he...makchaq kata makchaq ni memang pemalas nak tulis
makchaq suka baca saja..
kakcik msg 'tulih la.. sikit2 pun tak pa..'
(tak dan balas msg kakcik ni, phone x dak bateri)

Makchaq ni sebenaqnya berblog entah style apa pun tak tau la...
makchaq selalunya teruih akan ke blog sapa2 dulu (search blog tu)
pastu dari situ pi pulak blog2 orang lain, dari komen/ blog list tu....
bw pi baca sana-sini (dah kata suka baca kan.....)
komen sekali sekala , kadang2 kalut nak baca  blog lain, tak dan komen pun..

Pastu bila dah penat jalan2
baru balik pi tengok dashboard blog makchaq
nampak ada orang update baru yg makchaq belum baca..
pi pulak blog tu..  sambung lagi bw pulak..

Last2 balik ke dashboard sendiri dah penat...
blog sendiri pun tak view..tu yg kadang2 terlambat balas komen tu..(sorry.....tau..)

Sebenaqnya bila tengok komen2, tengok follower nak la jugak buat post
mula2 cadang nak buat post at least sebanyak jumlah follower la..
macam tribute la kan..sebab makchaq memang sangat2 menghargai
kawan2 cyber ni...... suka..sangat

Tapi nampaknya slow la..
post makchaq + yg ni baru 39 kot, follower dah 70+
jenuh jugak nak hambat.... dah la draf pun tak dak.....

Makchaq dah cuba tukaq style 
teruih masuk blog sendiri
konon buat azam la
nak tulih dulu baru pi baca....tapi..

old habit die hard....  la pulak..

Masuk ja dashboard mengaru2 hati nak pi baca
bila tengok ada orang buat post baru..
lepas tu berulang kisah kat atas tu...
sampai penat.....

Itu la kisahnya.... tak tertulis2, tak terpost2

Wah... nampaknya kakcik seroja boleh jadi motivator la..
makchaq dah siap satu entry lepas di motivated oleh kakcik..
jangan charge tau kakcik.....

59 comments:

  1. hahahaha...lawak la makchaq! sy baca ni tgh bygkan mulut makchaq tgh potpetpotpet smbil meghenyih...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah la.. makchaq ni memang potpetpotpet sampai muncung mulut... ghenyih tu tak boleh elak..pasai ada ke depan sikit..he he

      Delete
  2. Samaaaa lah kita ni makchaq..pi terjah bloq kwn dulu...dah ptg sat gi baru tgk bloq kita sendiri O N3....

    ReplyDelete
    Replies
    1. makchaq pun perasan eye nee jarang buat entry, tapi makchaq pi jenguk jugak..

      Delete
  3. Hari ni bukan 1/10/2012 ka? Awatnya yang blog Makchaq ni dok bertarikh 30/09/2012 lagi? Patut padanlah kakcik tak nampak ada catatan baru! Haghu sungguh haih! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq memang tak perasan la kakcik....baru tau ni... macam mana nak pebetui tu..

      Delete
    2. hari ni dah 2/10, tapi masih 1/10 lagi..

      Delete
    3. Edit entri ini, pegi dekat Setting date & time nya. Dah ubah, klik done.

      Harap dapat membantu.

      Delete
  4. Makchaq tak tau ramai yg tertunggu N3 makchaq sebab tu kakcik msg macam tu. Kakak pun sama. Hari ini N3 kakak pun ada sebut tentang makchaq tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terharu pulak kakzakie kata tunggu enrty makchaq...
      Terima kasih link kan blog makchaq kat N3 kakzakie, tapi segan pulak kalau ada datang jengah blog kosong sangat..

      Delete
  5. assalam makchaq..okey la tu follower pun dah ramai, saya ni follower pun ciput, tu kekadang malas nak update.. :(

    saya pun dok ternanti2 pos makchaq.. terhibuqqq baca tau.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala.. susah pulak hati makchaq.. bila ada yang kata tunggu post makchaq.. pasai makchaq ni sangatla tak rajin...

      Follow dan komen2 pun sebab nak kenai dengan penulis2 lain..

      Delete
  6. banyak org banyak la ragamnya kan makchaq...ada yg suka bw,tinggalkan jejak...komen...ada yg jd silent reader ja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betui Kam, makchaq pun silent reader bertahun2, dari tahun 2007 rasanya..
      Tahun ni baru start komen, bila rasa bersalah ngan bloggers yang makchaq dok baca saja... terutama yg dah meninggal tanpa makchaq sempat nak berkenalan..

      Delete
  7. Mak Chaq


    stail kita sama jer mak chaq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq memang perasan pB pun jarang update, tapi rasanya semua post pB makchaq dah baca..

      Delete
  8. sy pon perasan blog mak chaq dah bersawang...

    ada gambar makchaq di blog sy arini :D
    harp sy tk silap org la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ingat nak tulis pasal gathering tu.. tapi asyik dok baca.. tak jadi2 nak tulis.. dah basi dah pun kan..dah la makchaq tak bawak kamera hari tu, h/p pulak tak boleh ambik gambaq..

      Betui la tu gambaq makchaq

      Delete
  9. hee...boleh gaya gitu ye makchaq..hee..lawak lahh.. tak pe.. maka ada lah pengunjung setia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...kelakar...makchaq belasah aje cerita apa pun takpe janji update.

      Delete
    2. Yan,
      Makchag memang pengunjung dan pembaca setia.... penulis tak berapa setia.. he he

      Kak Zai,
      Bukan tak dak apa nak tulis.. tapi pasai bila balik ke blog sendiri dah puas/penat jalan2 bw.. dah malas nak tulis...

      Delete
  10. Entahlah makchaq....


    CkLah pun gitu. Entri seminggu tak sekali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu lagi la.. hari2 baca dan tulis.. mesti lagi malas nak tulis kan..
      Tapi CkLah rajin ambik gambaq.. boleh la boh gambaq macam Dinas & GB seronok tengok...

      Delete
  11. Alaaaa...biasalah mak chaq ....kadang2 idea putuihhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq idea tu ada... rajin tu tiada.....

      Delete
  12. bersawang boleh kak..tapi jgn la lamo sgt...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spesis kurang rajin.. rasa macam baru je tulis...

      Delete
  13. Tapi tiap kali ada entri baru, menderu orang pakat mai terjah. Pakei jampi eh MakChaq? Habaq mai... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan la kata lagu tu azie.. tak layak...

      Kalau kata makchaq hari2 terjah blog orang tu betui.. makchaq setuju..

      Tapi makchaq memang suka,sayang & sangat hargai kawan2 kat sini.. rasa macam rapat/kenai sangat walau x pernah jumpa..

      Delete
  14. Betoi kata kak Azieazah, walaupun Makchaq jarang update tapi bila update, mesti ada orang serbu mai nak baca :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kan la sampai serbu.. Dinas ni....
      Tapi makchaq memang hari2 pun pi serbu sapa2 buat entri baru.. tak dak entri pun makchaq pi jugak tengok2 lawatan mesra..

      Delete
  15. kena buat reformasi sikit la kat blog mak chaq ni. apa kata... ambil satu hari. toksah kira dashboard orang. mak chaq polish dashboard. panggil la pak chaq, abang chaq hat terer terer tu tolong polish sama biaq merelit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni permintaan up lagi dari permintaan kakcik ni..
      Nak tulis pun jenuh.. nak reformasi...blog list pun tak terbubuh2..
      nanti makchaq cuba try no..

      Delete
  16. Mak Chaq, saya hari2 mai blog mak chaq, suka baca, mak chaq tulih la selalu na...saya sure baca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, selalu datang ziarah blog makchaq.. InsyaAllah makchaq cuba tulis selalu sikit.

      Delete
  17. tak kisah mak caq punya blog walaupun tak rajin tulis tapi sekali tulis memang best baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq sebenaqnya tak berapa nak reti nak mengarang, selalu macam keluaq tajuk (masa sekolah selalu kena teguq), tajuk pun tak reti nak buat bagi menarik...

      Alhamdulillah kawan2 cyber faham apa makchaq nak cerita rasa ok..

      Delete
  18. psstt: dok tunggu entry dari makchaq.. nape tak update2.. macam nak ke rumah makchaq terus lak rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau mai sila bawak Nuha ye...

      Delete
    2. dah tentu.. kalau ke sana jangan kata nuha, kakak n adik sekali pun ada.. ;)

      Delete
  19. salam sejahtera,
    Buatlah satu cerita pasal famili makchaq, teringin nak tgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq banyak jugak buat post pasai family machaq (anak2), banyak tu tak banyak mana la.. pasai semua post pun tak berapa nak banyak lagi...

      Delete
  20. he he, Kakcik mmg terbaik. KA follow aje ye MC

    ReplyDelete
  21. makchaq,lenkali kan, apa je yg terlintas di hati, atau ternampak di mata yg rasa nak share dgn kite, makchaq taip la dalam henpon pastu save as draft, atau tulis kat memana supaya nanti ingat apa nak taruk dalam entri. amacam makchaq, bernas tak idea gb? ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq nak taip kat h/p jari tak celuih la.. nak hantaq sms pun selalu salah tekan..

      Delete
  22. Inilah gaya Makchaq.. Rajin bc blog org n bw, tudiaa tgk komen.. Mmg lenguh nk balas.. Molot potpet Makchaq sama laju ngan tgn menaip jd sekali pikir ajer takyah byk2 kali..har3

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he... orang penang memang pot pet, pot pet.. mami jarum...

      Delete
  23. skrg ni saya pun dah lemau nk update blog..kalau dulu plg kurang mesti berupdate walau sekali sehari.......

    ReplyDelete
  24. makchaq teruskan menulis...

    sebab saya suka baca gaya penulisan makchaq...terasa macam dengar org alor star sedang bercakap! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penang dgn Aloq Staq tak jauh punnnn dr...eheheee...

      Tapi mak chaq kalau sembang memang susah stop.

      Delete
    2. DZ
      Dah sebati cakap lagu tu.. payah dah nak ubah..

      Aina
      Pakchaq la ni dok aliq staq, tapi tak reti cakap kedah...

      Delete
  25. salam kenal makchaq...sama ler kita..kekdg taip2 entry tu mcm syok sendiri jer..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal sisR,
      makchaq pun selalu syok sendiri.. he he

      Delete
  26. tapi betui jugak makchaq, kadang2 ralit baca blog orang, mai blog kita, tatau dah nak tulih apa.. hehe

    ReplyDelete
  27. Aina jarang balas komen, bila dah publish tu maksudnya dah baca le...hikhikhikkk...

    Mak chaq aina nak guna setting balas komen macam ni tukaq tang mana kat setting tu? Pening dok cari2 tak jumpa pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq pun tak reti la Aina..
      masa create blog dah jadi lagu ni..

      Delete