Tuesday, December 25, 2012

MINGGU DEPAN SEKOLAH DAH NAK BUKAK

Minggu depan sekolah dah nak bukak
anak makchaq hanya Khadijah yang masih sekolah
jadi persiapan sekolah tak lah banyak dan kecoh sangat
buku dah dapat pinjaman
tinggal nak beli buku tulis
semalam pi beli kasut sekolah dan tshirt kadet bomba dia
baju sekolah - beli baju saja
kain yang tahun lepas ok lagi
beg pun dia tak nak tukaq, ok la..
semua dalam RM100, buku tulis rasanya RM40
yuran tak tau lagi berapa, mungkin RM60 kot macam tahun lepas
Khadijah tingkatan 2

Nafisah tahun depan 5 tahun
makchaq dah daftarkan dia tadika/taska
tadika jabatan makchaq
kena beli baju sekolah, baju sukan, buku & alat tulis
deposit, yuran sukan, yuran seni etc
tambah yuran bulanan sebulan RM150.00
(makchaq rasa ok la bayarannya, sampai petang RM150) 
jumlah semua masa daftar RM800 lebih
macam daftar masuk universiti  rasanya..

Tapi, ada yang kata
jumlah yang makchaq bayaq tu tak mahai mana
ada lagi tadika yang lebih mahai dari tu
ada yang bayaran mula RM1500 - RM2000
memang mahai sungguh makchaq rasa

Bukan la masalah  mampu/ tak mampu
tapi kalau setakat tadika tu..
apa sangat la yang nak diajaq/dibelajaq
sampai yuran  RM300 sebulan belajaq 3, 4 jam saja

Tapi itu la..
bila namanya ibu dan bapa
memang sanggup buat apa saja
demi kejayaan dan kecermelangan anak2...

Wednesday, December 19, 2012

AUDIT 5S


Hari ni hari audit 5S kat pejabat makchaq
sepanjang 3 hari sebelum audit tu
macam2 la yang kami dok perelok dan perbaik
letak tagging sana sini
takut la satni jadi sebab dpt markah rendah..

Sebenagnya jabatan makchaq bukan buat pensijilan 5S ni
tapi ketua jabatan kami nakkan amalan ni diterapkan
jadi setiap 3 bulan diadakan audit oleh pegawai2 jabatan yang dilantik
macam pertandingan antara bahagian la kiranya
semua ketua bahagian pulak mesti tak nak bahagian dia tercorot..

Masalahnya... yang dok bersusah payah pebetui ni kami2 la..
orang2 sokongan
perpustakaan, bilik mesyuarat, bilik jamuan, ruang menunggu, bilik fail, bilik kebal, pantry, tandas semua nak kena pastikan ok dan tip top
tapi...
yg selalu jadi masalah pulak bilik2 pegawai..
ada ja hai nya.. komputer letak atas lantai la, dokumen sulit tinggai atas meja/lantai la, jam dinding mati la..
bilik bersepah la...sedangkan depa tak dak kat bilik..

Kami ada masanya diarah kemas bilik2 pegawai yg out station ni
pasai pegawai2 kami memang jarang sangat ada kat ofis
depa lebih banyak kerja luaq/kursus
tapi ada jugak yang ada sebelum hari audit
tapi depa memang banyak kerja...
tak kuasa kot depa nak kemas2 ni..

Kadang2 kemas2 sangat pun jadi masalah
semua nak sisih...susun.. sapu..
langsung hilang benda2 yang kita perlu

Makchaq pun kadang2 lagu tu jugak
sisih2, susun2, sapu2 langsung tak jumpa...
kalau salah letak/susun tak pa lagi
kalau ter 'shred' memang naya la...
la ni pulak nak buang dokumen semua kena shred
jenuh la  nak menjawab.....

Monday, December 17, 2012

CERITA MAKAN LAGI

Makchaq baru terima msg dari katerer
(dlm cerita sebelum ni)
dia kata katerer yang buat tu nak refund RM250 saja

Nama katerer yg tak basuh ikan tu Y katerer
Yang pi sublet kat depa tu d'Gedung cafe
Sapa2 yg nak buat makan2 tak payah la ambik depa2 ni..

Ni cerita lain pulak..

Masa pi pantry pagi tadi
ada seorang pegawai makchaq tengah prepare breakfast
sebiji croissant, besar sikit dari genggam Nafisah
sekeping cheese dan 2 keping salad kecik

Ada staff tanya..
'sampai pukul berapa kenyang makan ni puan?'
'sampai petang la...'
'tengah hari tak lapar ke?'
'kalau lapar minum la air.. kenyang la..'

menurutnya dia makan nasi paling banyak sekali sehari
tu pun makan suku nasik ja
dia pakai baju2 lama yang kecik-kecik2 supaya dia boleh terasa badannya naik
memang kurus pun dia..kadang2 nampak macam orang baru baik demam
kalau makchaq teguq dia nampak kurus mesti dia cakap..
"mana ada.. gemuk ni kak....saya nak kena turunkan lagi sikit..

Ada lagi pegawai2 lain kat ofis makchaq yg makchaq nampak depa kurus
tapi depa dok kata depa gemuk
ada yg langsung x makan nasik dah bertahun
tahan sungguh....

Makchaq ni pulak tak reti nak kawai makan
sedap je nak makan..
makan nasik 4 kali sehari pun boleh
tapi kalau sehari x makan nasik tak boleh pulak..
kalau tak makan nasik..
rasa macam tak makan apa2 walau pun dah makan macam2
mesti nak kena makan nasik jugak..

Makchaq kalau buat/beli baju suka besaq2
kain mesti boh getah kat pinggang senang nak expand

Yang makchaq nampak

Orang yang banyak duit ni makan sikit2 ja
tak dak selera/tak lapaq, tengah hari minum ayaq ja..

Kat bilik makchaq banyak makanan
kalau orang masuk selalu la teringin..
tapi depa2 ni bila ajak
makan secubit/separuh kuih/sesudu kecik mee/nasik goreng dah kenyang..

Orang biasa makan macam biasa pulak
pagi makan, tengah hari makan, petang makan..
kalau ajak makan pun puas hati..

Bila la agaknya makchaq boleh makan sikit2 dan boleh kuruih sikit...
kurang will power makchaq ni...

Thursday, December 13, 2012

MAKAN TAK BEST

Semalam ada jamuan perpisahan/persaraan untuk CC
makchaq diarah oleh Tok Din uruskan jamuan tu
sebelum ni benda2 ni CC la yg buat
tapi dah jamuan untuk dia tak kan dia pulak nak urus

Dah la makchaq tak pernah berkecimpung ngan katerer ke hapa
bila kena buat menggagau la..
nak tanya CC rasa tak patut pulak..
last2 dapat la satu katerer  yg sanggup ambik..

Order lauk kampung
masak lemak ikan masin ngan nenas, asam pedas ikan pari, ayam goreng, sayuq campuq, sambai & ulam, buah dan ayaq (katerer charge RM15 seorang)
bila sampai makanan...
ayam goreng, ikan kembung masak kicap, sayuq campuq (kobis, kacang panjang, carrot), ulam kacang panjang & kacang botoi...

Yang paling teruk...
ikan kembung macam langsung tak cuci, teruih goreng
insang dengan perut semua intact, goreng pulak setengah masak, isi dalam dok merah lagi
ayam goreng ada ok, ada yang hanguih
sayuq pun entah apa2
ayaq tawaq tak rasa apa..harap warna ja
hantaq sudu saja, garfu x bagi...
pinggan dan gelas pun hancus..

Malunya... makchaq kat Tok Din..
dah la dia orang yang suka perfect2 semua
entah2 lepas ni dia tak suruh makchaq buat apa2 dah.. (ok gak kot, boleh relax sikit..)

Pagi tadi makchaq telefon katerer
dia kata sebenaqnya dia tak ambik katering kurang 100 pax
dia sublet kat keterer yg baru nak bertapak
nak tolong kawan.. bagi bussiness
tapi kawan tu dah malukan dia..
dia kata nanti dia akan cakap kat katerer tu
suruh depa refund duit..

Entah lah dapat ka dak..
tapi yang penting, makchaq memang rasa malu sangat kat semua orang esp Tok Din

Yang katerer tu pun melampau sungguh
nak bagi orang makan
ada ka patut buat lagu tu
kalau ikan boleh depa tak basuh
entah2 sayuq semua pun tak basuh..

Jahat kan depa...
Pukui baru tau...

Sunday, December 9, 2012

NAFISAH DAH MAKIN BESAQ...


Baru beberapa jam lahir
















 
Tak sampai sebulan..


 

 

6 bulan

 
8 bulan


Setahun lebih


 
2 tahun


3 tahun

 
Awal tahun 2012


Pertengahan 2012








Raya 2012

Oktober 2012

Latest 13/11/2011



 
Harap maaf kalau ada teman2 yang jemu tengok gambaq2 Nafisah ni..
makchaq saja nak simpan  gambaq2 dia  kat sini.. 
baru ni banyak gambaq yg hilang sebab komputer sekali ngan memory card kena curi
( si Amir pi tinggai komputer dlm kereta, nak pi makan, tak simpan dalam boot, dengan baju2 lesap)
 

 


Tuesday, November 27, 2012

BACA CERITA JALAN-JALAN TERINGAT KISAH LAMA

Musim cuti ni ramai yang pi bercuti dan jalan2
seronok baca dan tengok gambaq2
bila tengok gambaq2 tempat yang kita pernah sampai
teringat kisah lama

Makchaq masa  bujang2 suka jalan2
tapi x dak duit, so kena la adventurous sikit
dengan balance biasiswa RM70 lepas form 5 (1980)
makchaq dengan 3 kawan  (Asif, Zu, Katie)
hitchhiking dan naik bas loncat dari Kuala Lumpur ke Langkawi

RM70 + duit sendiri tak sampai RM5 rasanya
belanja- beli back pack RM11, seluar sehelai RM5.90 dan kain semeter RM3 - 2.5m  (minta tolong mak sedara buat blause panjang utk pakai kat luar, dlm pakai tshirt),
lain2 barang dah sedia ada, kasut pun pakai kasut sekolah..

Dari KL ke Ipoh ke Bota ke Lumut ke Pangkor ke Teluk Intan ke Kuala Kangsar ke Penang ke Perlis last ke Langkawi
mula2 kami naik keretapi sampai Ipoh, ambik map kat stesen keretapi
baru cari jalan macam mana nak pi Lumut ( ialah sapa pun tak pernah pi..)

Yang makchaq ingat kami lebih banyak jalan kaki  dari naik kenderaan
orang nak bagi tumpang pun susah, kami ramai, kecuali tumpang lori...
Alhamdulillah masa tu Malaysia aman dan selamat

Untuk safe duit kami makan minima bila betui2 lapaq dan minum ayaq paip...
jalan ikut map.. bila penat...rehat kat masjid.. tumpang basuh baju.. sambung jalan
baju basah sangkut kat beg.. entah macam mana la rupa kami masa tu..
naik bas hanya bila dah dekat2 nak malam, nak jimat tambang

Sepanjang 2 minggu lebih tu.. penat tak payah cerita
kurus.. entah turun berapa kilo tak tau,
hitam legam makchaq yang dah sedia hitam
tapi seronok ... dpt pengalaman
siap dapat bawak feri Pangkor, Pulau Pinang dan Langkawi,
belajaq dayung sampan & belajaq main terup

Lepas first time tu makchaq dah ok kalau nak jalan mana2 tak dak duit, asal cukup tambang

2nd time pi Langkawi (83) ada RM2 lepas tolak tambang
sehari suntuk jalan tanpa makan,  minum air paip kat pusat kesihatan,
lepak dan berehat kat masjid
bila feri balik dah sampai, baru beli air dan aiscream share berdua

Lepas tu pi Singapore pun macam tu.. jalan kaki selagi boleh
makan bila dah lapaq sangat, minum ayaq paip
nak balik duit yg ada beberapa belas ringgit beli kain pasang kat mak, kain pelikat kat abah & laici 2 tin
awai taun 80an barang2 kat singapore memang murah, duit depa pun lebih kurang duit kita..

Bila dah kahwin langsung berubah..tambah bila dah ada anak2
lagi pun Pakchaq tak  macam makchaq, dia suka well plan (jaga keselamatan keluarga)
( makchaq syukur jugak dia macam tu ... kalau pakchaq pun macam makchaq, entah2 kami jadi Gypsy.. haru..)

Sekali dia setuju ikut cara makchaq
tapi sebab anak kecik, makchaq book juga tempat tinggai masa sampai & nak balik,
kami sewa kereta, jalan ikut map, berenti bila nampak best/ nak malam
tapi kena off peak season la.. kalau peak season tak booking kena tiduq dlm kereta la jawabnya..


Saturday, November 24, 2012

MUDAH-MUDAHAN SEMUANYA BERAKHIR DENGAN BAIK..

Ada seorang pegawai kat ofis makchaq
boleh kata pakej lengkap
sangat cantik, pandai, sopan santun
sangat menghormati  (walaupun pada orang bawahan macam makchaq)
tak banyak cakap, kalau bercakap lemah lembut dan sentiasa tersenyum
dia memang disenangi semua..

Dah kahwin dan baru dapat anak lelaki
tapi sayangnya famili dia tak merestui perkahwinan dia
sebab dia kahwin dengan Cina, kahwin di Thailand

2 hari lepas dia mai jumpa makchaq
dia kata baru ni dia jumpa pakchaq, rupanya pakchaq kenai bapa dia
tu yang dia datang nak cerita kat makchaq kisah dia
kot2 la bapak dia cerita kat pakchaq
jadi dia nak makchaq tau dari dia pulak

Bapa dia, lepas dia kahwin, tulis surat kat ketua jabatan makchaq
suruh ambik tindakan ke atas dia dan suaminya
sebab kawin di Thailand tanpa restu dan tindakan tu memalukan jabatan
(dua2 kerja kat jabatan makchaq, x sama department)
sampai la dia kena panggil dengan ketua jabatan..

Masa dia bersalin, famili dia mai..
bila tau depa daftarkan nama anak depa 'RAYYAN'
famili dia mengamuk sebab tak letak Muhammad, tak ikut Islam
macam2 la yang tak kena, check rumah dia kot2 suami dia tak amalkan Islam

Dia stress sangat sampai tak sedaq hempas anak dia atas katil (suami dia cerita)
bila dah teruk sangat bapa mertua dia cuba nak menenangkan keadaan
tapi famili dia makin marah dan terus balik tinggalkan dia yg baru lepas operation

Tengok dia macam tu mak mertua dia datang tolong
jaga baby, jaga  dia dan masak
bila family dia tau, marah lagi sebab makan makanan orang bukan Islam masak
tapi dia kata, masa tu tak dak sapa nak tolong dia, adik2 dia pun tak nak tolong..

Bapa dia ada bagi kereta kat dia (adik2 dia pun bapa dia hadiah kereta sorang satu)
bila dia kerja dia bayaq sikit sikit,
baru ni bapa dia tuntut balik
bapa dia buat repot polis, kata dia berhutang dengan bapa dia
hantaq lagi surat kat jabatan, suruh ambik tindakan kat anak dia..
dia kena panggil

Baru2 ni suami dia kena tukaq ke jabatan lain
jabatan tu ada kena mengena jugak dengan ofis makchaq
bapa dia tulis surat lagi,
kononnya anaknya berkemungkinan bocorkan maklumat jabatan makchaq kpd jabatan suaminya
dia kena panggil lagi..

Dia kata dia malu sangat kat pihak atasan
dan dia malu orang tau cerita dia
tapi dia tak tau nak buat apa..
dia cuba hubungi family dia tapi semua tak nak cakap ngan dia.

Makchaq pun tak tau nak kata apa
makchaq kata sabar la..
makchaq kata cubalah hantaq gambaq anak dia kat family dia
harap2 bila tengok cucu, hati family dia jadi lembut..

Dua tiga  hari ni makchaq dok terpikiaq pasai dia
kesian sangat....
kenapa lah bapa dia nak hancur/rosakkan nama baik dia
bapanya orang terpelajar,  orang berada, orang ternama..
tak kan tak boleh nak maafkan anaknya..

Kalau kira nak marah,
family husband dia patut lebih marah
anak lelaki kesayangan dan harapan depa tukaq agama
tapi depa pulak yang ok, sentiasa bagi sokongan
membantu jaga menantu dan cucu,
bagi sokongan moral..

Pakchaq tak cerita apa2 pun
baru2 ni dia ada cakap kat makchaq
dia baru bersembang dengan kawan dia tu..
bagi tau pulak dia baru jumpa dengan anak orang tu
mungkin bapa pegawai makchaq tu tak cerita kot
makchaq pun tak cerita apa2 kat pakchaq....

Makchaq hanya tolong doakan
pegawai makchaq dan suaminya bersabar..
semoga ibu bapa pegawai makchaq tu dilembutkan hati
dapat menerima anak menantu dan cucu depa
dan tak buat tindakan yang merosakkan nama baik anak dan menantu depa sendiri..



Saturday, November 17, 2012

ESOK DAH NAK MULA KERJA.....

Esok dah nak mula kerja balik..
harap2 lepas cuti panjang ni semangat kerja meningkat
tapi yang heran masa cuti
sikit pun tak rindu nak pi kerja..
tapi masa kerja selalu rindu nak cuti...

Kerja...
makchaq dah boleh agak
mesti menimbun punya...
tapi tak kisah  la..
pelan2 makchaq kayuh..
orang veteren tak boleh kayuh laju2 takut motor blow..

Penutup cuti, pakchaq bawak balik durian
dia singgah beli di Bukit Gantang masa nak balik ke Putrajaya
sedap betui, puas makan,
tapi sebab tak boleh simpan dalam rumah (anak2 lelaki makchaq mabuk teruk kalau bau durian)
separuh jadi rezeki jiran..

Cuti memang best...
paling best dapat duduk lama2 ngan Nafisah..
makchaq memang tak jemu2 bersembang ngan dia & layan kerenah dia..
makchaq la ni memang dah jadi penyabaq..
kerenah Nafisah jarang sangat rasa nak marah
macam nenek layan cucu....sayang.. saja rasanya..

Cerita yang tak dak kena mengena...
2/12/2012 kawan sekolah makchaq jemput kenduri kahwin anak dia
majlis pukui 12.00 - 4.00 ptg
buat kat Club House Bukit Mahkota Kajang
jemputan kat dalam fb jugak
3, 4 kali makchaq tengok dan baca jemputan
dengan harapan kali ni.......

MAKCHAQ BERJAYA PI MAJLIS TANPA SILAP TARIKH, TEMPAT, MASA ATAU MAJLISNYA...


On the way nak hantaq Amir jumpa kereta ni kat tempat rehat,
Nafisah sibok nak bergambaq dengan kereta tu sebab sama Zebra dengan baju dia.. sampai makchaq terpaksa minta kebenaran tuan punya kereta sebab dia nak gambaq dekat2.. tengok la gaya gedik dia..
Macam mana adik tak gedik, Amir pun kalau bergambaq suka gaya gedik,
dah la rambut panjang, sampai kena teguq ngan pakchaq. Pi potong pun sikit ja...macam  tak potong..
masa kecik2 makchaq selalu potong rambut dia sampai nak botak.. tu kot la ni nak balas dendam simpan rambut panjang...
Nafisah kat rumah sewa Amir,
Amir baru pindah, makchaq pi tolong kemas, kami tiduq sana..
kawan serumah dia belum masuk lagi..




Monday, October 29, 2012

ESOK MAKCHAQ CUTI...

Esok makchaq cuti...
cuti 11 hari... best...

Amir nak start kelas balik minggu depan
malam ni makchaq nak pi hantaq dia
pi ngan Nafisah saja
harap2 masa balik Nafisah ok..
dia kalau penat suka merengek2

Kalau cuti selalunya blog  terabai la kan..
setakat bw dan baca2 boleh la..
nak komen2 slow sikit sebab bila baca guna gadjet kecik
sesah nak menaip.. kecik sangat

Makchaq masa anak kecik2 selalu cuti tanpa gaji
berbulan2 sekali cuti
alasan nak jaga baby dan menyusu

ada sekali ambik 3 tahun...
masa tu pakchaq kena transfer Taiping
elok pulak ada cuti mengikut suami..
terus cuti 3 tahun.. macam la suami pi obersea mana kan..

La ni pakchaq kerja Kedah x dapat cuti pulak..
kerja banyak la ni..
minta cuti tanpa gaji 3 bulan masa bersalinkan Nafisah pun
dapat sebulan ja.....

Thursday, October 25, 2012

GAMBAQ2 SAJA, TAK DAK CERITA..

Hadi, Syuhada, Khadijah








Nafisah suruh semua orang buat mulut sotong..




Anak2 makchaq 5 orang


Anak manja abah ni..
Dengan mak pun manja jugak....

Jenuh dok focus.. baik pakai kemera kecik macam makchaq..

Orang selalu kata Khadijah besaq..
makchaq : ha ah dia besaq dari  kakak dia

Tapi bila tengok gambaq ni.. baru tau....

ooo padan la bila makchaq pi tengok dia main
orang selalu kata dia besaq...

Makchaq nampak kecik bila berdiri sebelah dia..



Nafisah pun nak cuba main hoki
 jugak..


Saturday, October 20, 2012

KERJA LAGI... lepas tu boleh cuti...

Sibok sangat dengan kerja opis la ni
sebenaqnya kami kena suruh kerja Sabtu Ahad
kena buat pelupusan dan scan dokumen
Kena scan semua dokumen tu, pasai opis makchaq dah mula program Bekerja Dari Rumah, pegawai2 boleh kerja di rumah (ofis maya), kami yg sokongan saja mai ofis 

Tapi Sabtu Ahad bukan la kerja dari 8pg - 5ptg
tapi kena mai la jugak..

Makchaq dah lama jugak tak mai Sabtu Ahad ni
dah penat kerja weekdays,
rasa hujung minggu nak rehat la..
tapi selalu kena tanya..pasai tak mai tu..
dah buat salah,  tak jawab apa la.. buat tak tau saja

Ada jugak orang yang memang jenih rajin
hari2 balik lambat.. Sabtu Ahad pun mai..
tapi makchaq tak suka lagu tu..
makchaq nak jugak duduk rumah dengan anak2..

Minggu ni, lepas dok kena tanya berkali2
makchaq mai jugak la.. dalam keberatan
tapi mai Sabtu Ahad ni ada jugak kelebihannya
bos tak panggil, telefon tak payah jawab
jadi kerja sepenuhnya la..
banyak la jugak yang boleh buat

Minggu lepas raya haji makchaq cadang nak cuti
mintak cuti 11 hari.. saja nak perabih cuti
makchaq jarang cuti panjang
mc & el pun tak dak lagi tahun ni..

Tapi sebelum cuti ni jenuh la..
semua kena settle dulu
terutamanya utk meeting awai November ni (masa tu makchaq tengah cuti)
tok din, boss besaq makchaq memang suka perfect ja
makan minum meeting, presentation utk meeting.. semua mesti tip top..
siap semua boleh relaks.... panjang..

Tapi lepas cuti mesti kerja lagi banyak kan....
tapi tu belakang kira la...makchaq nak cuti jugak....

Monday, October 15, 2012

TAK DAN NAK BACA, TAK DAN TULIS

Semenjak kawan makchaq Cikda bersalin..
adui mak ai... banyaknya kerja.. bertimbun2
tu pun nasib baik tak kena ambik semua kerja2 Cikda
kalau semua memang pitam...
tambah pulak bila PA bos cuti/kursus 3 4 hari
nak kena jadi PA, duduk tempat PA bawak semua kerja sendiri ke sana

Tu yang la ni dak tak dan nak bw
klu tidak lunch dan pagi2/sebelum balik dan la jugak
ni curi masa kejap..

Bila kat opis sehari suntuk ngadap komputer
balik dah tak larat nak tengok komputer..
selalu malam2 yg rajin bw, la ni dah tak larat..
sekali sekala ja dapat jengah kejap2
tak dan komen pun
sebab baca guna gadjet kecik sambil baring..

Rindu kawan2 semua..
rindu cerita/berita terkini...

Tuesday, October 9, 2012

SAMBUNG KES CELCOM

Terima kasih pada yang bagi pandangan
yang tolong bakaq semangat
yang sokong tindakan Amir repot kat TTPM
yang tolong share kat fb supaya orang lain tak kena..

Makchaq sangat2 menghargai pandangan dan komen semua kawan2 makchaq

Makchaq dah hubungi TTPM
kat TTPM  cawangan KL saja ada 200+ kes melibatkan Celcom ni
verdict nya semua rebate dan kalau kita dah bayaq refund
bidangkuasa TTPM setakat tu saja..
dah banyak kes yg penuntut menang, Celcom kena refund/rebate
tapi depa tak serik, buat lagi...(Depa bukan rugi apa pun.. service tak digunakan pun)

Jadi untuk tak membuang masa TTPM
makchaq terima offer Celcom dan tarik balik tuntutan..

Makchaq rasa TTPM bukan channel yang terbaik untuk sedaqkan Celcom
atau untuk stopkan celcom dari melantik agen yang akan buat representasi palsu
sampai pengguna2 tertipu

Makchaq akan cuba buat aduan ke SKMM
mungkin SKMM ada kuasa halang syarikat komunikasi
lantik agen2 macam ni

CERITA BARU

Amir pi KL tadi, kat LRT ada lagi depa ni
offer lagi kat Amir ...

'kita bagi free ni....'

Amir terus hadap budak tu, dia cakap..

'betul ke free..  saya dah buat laporan kat tribunal pengguna pasal ni..'

budak tu terus pi jumpa kawan2 dia, bincang2
lepas tu depa pack semua barang2 (depa ni bawa portable photostat machine)
terus blah..

Amir tengok je gelagat depa..

Esok kalau free makchaq nak call SKMM
sementara tu kita share2 la kat fb supaya orang lain tak terkena..(makchaq jarang buka fb )

Sunday, October 7, 2012

LAMBAT PULAK BALAS KOMEN

Terima kasih pada kawan
yang bagi pandangan dan komen pasai kes CELCOM tu

Makchaq hari ni baru dapat balas
pasai lepas buat post tu makchaq sibok sikit
pastu pi bercuti la pulak
bila pi cuti internet tak dak

Boleh la nak tumpang h/phone Hadi & Amir
tapi nak balas susah..
jari besaq, tak berapa celuih nak taip kat telefon
tu yang hari ni baru balas..

Nak update cerita CELCOM
lepas depa bagi surat rebate tu..
hari2 telefon makchaq
nak tanya dah urus ka belum, tarik balik kes tribunal tu..

Dulu makchaq kena dok telefon depa
bila jawab eksyen bukan main..
la ni depa pulak dok telefon makchaq hari2
nasib baik makchaq bukan jenih eksyen..
makchaq cakap elok2 ja kat depa
patut boleh ja nak balas dendam kan.. (niat jahat..... )

Makchaq tak dan lagi nak uruskan kes tribunal tu..

Wednesday, October 3, 2012

TAK BAIK CELCOM NI....

Cerita ni dah lama jadi kat anak makchaq Amir
bulan 3 yg lepas.. masa tu Amir tengah cuti
tapi kes ni berlarutan...... sampai baru2 ni
semalam baru selesai (kiranya la..)

Makchaq cerita ni dengan harapan, orang lain boleh ambik pengajaran...

Masa dia pi KL, kat LRT Masjid Jamek
ada budak2 edar sim card Celcom
depa macam paksa2 Amir ambik, sampai tarik2 lengan
free..kalau tak nak pakai pun tak pa..
caranya macam depa kena habihkan la kad tu bagi kat sapa2
Amir tak nak, sebab dia dah pakai 2 nombor Celcom
tapi budak2 tu nak bagi jugak..
sebab kesian dia ambik la jugak.. depa bagi sampai 2 kad
budak2 tu mintak ic, kata  nak rekod pada sapa depa bagi
pastu mintak Amir tanda tangan..

Makchaq ada tanya bila nampak kad2 tu atas kabinet
Amir kata 'ada budak2 bagi free masa kat LRT'
lepas tu, Amir balik ke U dia

dalam bulan 5 makchaq perasan ada surat celcom utk Amir
tak pikiaq apa pun, pasai Amir memang pakai nombor celcom
pastu ada lagi surat.. makchaq pun bukak..
tengok2 bil dah seratus lebih 1 kad walaupun tak guna langsung..
Makchaq teruih call Amir, dia kata masa bagi depa kata tak pakai tak pa.. free..

Makchaq call pulak celcom..
selamba budak yg jawab cakap..
'tu agen yang uruskan.. kami tak boleh buat apa'
tapi bill depa yg keluaqkan
makchaq suruh batal, depa kata tak boleh
Amir kena pi sendiri kat Celcom centre

By the time Amir balik cuti, bil dah jadi RM176.30 satu kad
siap dapat surat lawyer..
makchaq suruh Amir uruskan

Amir pi  Celcom nak batalkan, depa suruh bayaq semua baru batal

'masa dapat kata free..kalau tau kena bayaq takkan saya nak ambik
sampai dua kad yang saya memang tak nak guna'

depa pulak dengan sombongnya marah2 Amir,
(mentang2 tengok Amir baru 19.. nak gempaq pulak..)

'dik oii...mana ada benda free kat dunia ni..kalau nak batal bayaq dulu kalau tidak.. kita akan black list'
'tak pa la kalau tak boleh batal saya buat repot la ...' (Amir dah geram)
'hah.. pegi la.. buat la repot...'  (sombong orang Celcom ni)

Lepas tu bill dah tak sampai, sampai surat peringatan dari lawyer pulak..
untuk jelaskan hutang  kalau tidak akan ambik tindakan mahkamah...

Amir bosan (pakchaq pun dah bising)
dia pi repot kat Tribunal Pengguna
dapat tarikh bicara 11/10/12
Amir poskan tuntutan tu kat Celcom
hari Isnin orang Celcom telefon dia, dah la cakap kurang sopan
suruh pulak dia pi ambik surat kat Celcom dan tarik balik tuntutan dia

Dia cerita kat makchaq, makchaq pulak rasa bengang
teruih masuk campuq..
makchaq call Celcom mintak depa hantaq surat tu..
boleh depa kata .. kalau makchaq tak boleh pi, suruh Amir pi ambik
Banyak cantik.. makchaq cakap

'kalau nak suruh tarik balik tuntutan'
hangpa la usaha hantaq surat kat anak saya, bukan saya yang kena pi ambik surat tu'

last2 baru depa email surat offer without pejudice rebatekan semua bayaran

Kalau pikiaqkan...
macam malas nak tarik balik tuntutan
tapi rasa menyusah diri dan Amir la pulak nak pi tu..

Yang makchaq terkejut, bila dok cerita
ada kawan kat ofis makchaq
anak depa pun kena jugak..
tapi depa pi la ke celcom center dengan anak2 (pasai pemilik akaun kena hadir)
pi bayaq.. sorang 60+ sorang 100+
pandai sungguh Celcom ni..kad tu depa ambik balik..juai semula la tu..
tapi charge jugak orang, walaupun kad masih dok dalam plastik...

Kawan2 makchaq kata anak2 depa pun sama
dapat kad  kat LRT
free.. tak guna pun tak pa....
melampau kan..
tetiba rasa nak repot kat SKMM pulak.. boleh ke?


Sebelum terkena.. sengih...
Nasib baik dia boleh urus sendiri semuanya

Monday, October 1, 2012

MAKCHAQ NI STYLE APA PUN TAK TAU..

kakcik seroja msg makchaq awai pagi tadi
dia kata blog makchaq bukan saja bersawang
dah ada hantu dok menari2 dah kot...

He he he...makchaq kata makchaq ni memang pemalas nak tulis
makchaq suka baca saja..
kakcik msg 'tulih la.. sikit2 pun tak pa..'
(tak dan balas msg kakcik ni, phone x dak bateri)

Makchaq ni sebenaqnya berblog entah style apa pun tak tau la...
makchaq selalunya teruih akan ke blog sapa2 dulu (search blog tu)
pastu dari situ pi pulak blog2 orang lain, dari komen/ blog list tu....
bw pi baca sana-sini (dah kata suka baca kan.....)
komen sekali sekala , kadang2 kalut nak baca  blog lain, tak dan komen pun..

Pastu bila dah penat jalan2
baru balik pi tengok dashboard blog makchaq
nampak ada orang update baru yg makchaq belum baca..
pi pulak blog tu..  sambung lagi bw pulak..

Last2 balik ke dashboard sendiri dah penat...
blog sendiri pun tak view..tu yg kadang2 terlambat balas komen tu..(sorry.....tau..)

Sebenaqnya bila tengok komen2, tengok follower nak la jugak buat post
mula2 cadang nak buat post at least sebanyak jumlah follower la..
macam tribute la kan..sebab makchaq memang sangat2 menghargai
kawan2 cyber ni...... suka..sangat

Tapi nampaknya slow la..
post makchaq + yg ni baru 39 kot, follower dah 70+
jenuh jugak nak hambat.... dah la draf pun tak dak.....

Makchaq dah cuba tukaq style 
teruih masuk blog sendiri
konon buat azam la
nak tulih dulu baru pi baca....tapi..

old habit die hard....  la pulak..

Masuk ja dashboard mengaru2 hati nak pi baca
bila tengok ada orang buat post baru..
lepas tu berulang kisah kat atas tu...
sampai penat.....

Itu la kisahnya.... tak tertulis2, tak terpost2

Wah... nampaknya kakcik seroja boleh jadi motivator la..
makchaq dah siap satu entry lepas di motivated oleh kakcik..
jangan charge tau kakcik.....

Saturday, September 22, 2012

BARU NAK EKSYEN...

Masa jawab komen Daddy Ziyyad  dalam post sebelum ni
makchaq kata, makchaq pi kenduri tak pernah silap

Nak eksyen sangat...
hari ni silap pi kenduri..
dua tiga kali tengok tarikh
pagi tadi tengok lagi nak confirm, takut silap

Tapi........
orang buat kenduri kat masjid kat Kelana Jaya
makchaq pi rumah depa kat Sungai Buluh..

Memang bab jamu2an ni makchaq setaraf Lebai Malang kot..

Yang jemput tu kawan makchaq
jemputan pun post kat fb
tu yang pakchaq tak tengok jemputan tu
harap kat makchaq.... memang sejarah berulang lagi la...

 Nasib tak kena marah ngan pakchaq...
 dah pasrah agaknya ngan kesengalan bini dia ni...

Wednesday, September 12, 2012

TERINGAT CERITA MAKAN...

Pagi tadi makchaq sms kakcik seroja,
nak tanya pukul berapa kakcik nak ke rumah Dato' LF
Kakcik balas 'pagi..' tapi ayat last dia...
'minggu depan tau bukan minggu ni he he..'

Senyum sorang makchaq,  dua minggu lepas dah silap
pi rumah aizamia awai seminggu.. kalau silap lagi memang parah...
tapi makchaq ni memang kadang2 entah apa2....SENGAL...

Ada sekali (1990) makchaq ngan kawan kena kerja kat Melaka
selesai kerja dlm pukul 10, kami singgah makan kat nilai
masuk kedai nampak lauk pauk baru masak.. fresh2..style cina,  makchaq suka..
tukang masak tengah dok menggoreng, minyak jernih penuh sebelanga style cina..
terus ambik pinggan, ambik nasik campoq..
tengah lapaq ambik lauk penoh pinggan
bila nak bayaq...

'eeerrrr you cina ke?'
'ya lor.. saya cina..'
'errr  tak jadi makan la.. kami tak boleh makan sini..'
'apa pasal tak boleh makan.. sudah ambik ma...'
'eeerr tak pa saya bayar.. mintak maaf..kami tak boleh makan sini.."'

Mengamuk jugak la Cina tu.. sebab kami  1st customer dia
walaupun bayaq tapi cina kata  sui la...(tak ong)
dah ambik tak mau pulak..

Kami teruih keluaq tengok sign board
terang2 kedai cina...aduh.. macam mana la tak perasan...

Jalan ke kedai melayu kat sebelah sambil tergelak2..
tengok lauk..macam lauk melayu la.. kari, masak lemak..sayuq  overcooked..
makchaq cerita kat budak2 lelaki pekerja kat kedai tu..
rupanya depa pun nampak kesengalan kami
kata depa...
'tu la kami pun heran.. kakak2 ni, pakai tudung, tapi makan kat kedai cina...'

Masa makchaq baru transfer ke KK (1984)
ada orang bagi 2 tiket dinner majlis perpisahan
bersusah payah la makchaq dengan seorang kawan naik bas malam2

Sampai kat gate, nampak orang dah mula makan
berlari la kami takut terlambat
dengan payung tersangkut kat lengan teruih masuk dewan
bagi salam kat orang2 tepi pintu, teruih ambik makanan
kerusi penuh.. bawak pinggan keluaq dewan..
tengok ada kerusi dok tersusun bawah tangga.. boleh la...makan la kat situ..

Sebab penat berlari, berpeluh2, dua tiga kali ambik minuman
sampai penjaga ayaq pun heran siap bertanya..
penat, berpeluh2 jalan jauh.. tu la haus.. kami kata

Datang sorang lelaki duduk kat sebelah kami..

'kenapa bawak payung?..' apa punya soalan da..
'takut hujan...'
'takut hujan?, tinggal mana?'
'Penampang....'  berkerut dahi sipenanya..lepas tu dia pun bangun

Selesai jamu selera semua dijemput masuk dewan
teruknya pentas... dengan back drop tak bertukar.... setting lebih kurang
macam majlis sekolah..

Tiba2 teringat tiket dinner yg ada cabutan bertuah
terus la tanya kat mana nak bagi tiket untuk cabutan bertuah tu..

Bila tunjuk tiket, depa tunjuk pentas....
Ooooo  la mak ai....rupanya ni....

MAJLIS PERPISAHAN SEMPENA PENUTUP
KURSUS GURU-GURU TADIKA KEMAS

Tiket makchaq untuk

MAJLIS PERPISAHAN BENDAHARI NEGERI
DATO' K.G PATEL

buat kat kompleks yg sama, tapi kat auditorium

Malu tak tau nak cakap.... terus kami keluaq jumpa pengerusi majlis minta sampaikan, kami minta maaf
kami dah tersalah makan...

Macam mana boleh tak perasan....

1. Dinner kul 8.30 mlm, kami sampai 7.30 orang dah makan..

2. Makanan ala2 dinning hall saja, hidang pun dalam pinggan melamine biru tu..(memang makan dlm dinning hall pun, atas tu hostel depa, tu yg orang terkejut bila bawak payung takut hujan, depa dok hostel atas dinning hall tu.. mana nak kena hujan)

3. Ada dalam 30 org saja dok makan, kebanyakkannya pompuan dan 4 org kot lelaki mungkin facilitator/ pengerusi/pegawai.  (kerusi pun orang bubuh cukup2 untuk perserta kursus saja, sampai kami kena makan bawah tangga.  Tiket kami dua2  no. 200 lebih, patutnya ada at least 250 org la kan.....yang paling out tu... tak terfikir pulak Dato' yg nak bersara  tu mana?)

4. Org pandang2, bisik2 kehairanan kami boleh ingat depa tengok2 sebab kami mai lambat..(depa mesti la heran, dua minggu dok kursus sama2 tak pernah nampak pun kami, tau2 mai menerpa terus makan.... sampai abang dinning hall yang jaga ayaq pun tanya macam2.. malunya......)

5. Dah tengok back drop pun boleh ingat orang tak tukaq back drop lama..punya sengal kan...(punya tinggi  pangkat Dato' tu, tak kan la back drop boleh tak tukaq)

Lepas tu kami pi jugak la majlis yang betui tu..
baru la grand.. ada door gift.. dapat bunga.. makanan dari hotel siap waiter..
tapi dah kenyang makan nasik putih, daging masak kicap, kacang buncis goreng dan tembikai
makanan sedap pun dah tak boleh makan.. tambah pulak dok tergelak2 tak boleh berhenti

Makchaq tulis ni teringat kat Tuan al-lavendari,
ada makchaq tengok gambaq lama dia dalam majlis macam ni..
masa tu tengah kenen2 makngahnya....
(Tuan Al-Lavendari- bila tengok gambaq pencuri hati kat blog tuan makchaq memang teringat kisah makchaq salah makan ni..)


Thursday, September 6, 2012

SEBELUM HABIH RAYA

Sebelum habih raya
nak boh gambaq raya
gambaq makan2 raya tak dak
gambaq bersalam salaman raya pun tak dak

Jadi, boh gambaq kami2 saja
nak perasan Diva..he he
sekali sekala ok la kan...

Gambaq kat rumah pakchaq
lepas penat balik beraya
dah belemuih/bekilat muka...


Takut tak masuk frame, semua
pakat tunduk..



Pakchaq chom(moncong).. tak rela la tu..
jenuh pegang tak mau bagi lari



4 orang besar, 1 orang kecik.. posa sebulan tak kecik2
termasuk la makchaq.. Nafisah yg tak posa pulak kecik..



Sunday, September 2, 2012

APA LA MAKCHAQ NI....

Sapa2 dah baca blog aizamia mesti la dah tau
makchaq pi jemputan rumah terbuka dia awai seminggu... (bukan sikit2 punya awai)
macam mana buleh jadi lagu tu pun tak tau..
pada hai anak makchaq Amir siap snap gambaq jemputan ai,  pasai nak tengok address ngan no tepon ai
tapi tak pulak tengok tarikh jemputan tu..
ni semua salah Amir tau....
makchaq tak salah.... (baca ayat ni 3 kali ye..)

Semangat nak pi tu..sebab selain nak jumpa meriahkan raya ai..
kot2 dapat la jumpa kakcik seroja, sebab tengok kakcik pun nak pi..
tup2 dpt malu... malu giler.... bila tepon ai nak tanya jalan, ai macam terkejut2
baru la makchaq perasan makchaq salah tarikh... adussss... memang malu...

Tapi.... yang pentingnya ..... best pi rumah ai ni
en abang dia sangat la pandai masak...
makchaq dah sampai, ai tengah buat ayaq,
en abang dia sampai dengan brg2 nak masak..
tak sampai 15 minit.. siap mee goreng yg sangat umpppp.. bertambah kami makan

Ai ngan en abang (Lan) pun sangat la peramah sampai makchaq lupa
makchaq sepatutnya malu...
Amir pun dari malu terus happy dpt kacau2 dak Nuha
Nafisah saja yg dok malu.. tapi makan mee bertambah2 (kira tak malu la kan..)

Kesimpulannya.. kami sangat la happy pergi rumah ai walaupun salah hari
dpt makan mee yg sedap,
dapat kacau2 dak Nuha,
dapat buah tangan yg unik
dapat sembang2 lama2 ngan ai & en abangnya yg peramah
dan kalau ada rezeki boleh pi lagi minggu depan....rumah terbuka..

Sebenaqnya makchaq ni memang ada dua lagi insiden berkaitan makan2
yg agak sengal dan memalukan .. nanti makchaq cerita lain kali..

Tuesday, August 28, 2012

HARAP MAAF MAKCHAQ TERLAMBAT UCAP SELAMAT HARI RAYA

Dah dekat setengah bulan raya
makchaq baru nak ucapkan Selamat Hari Raya 
nak mohon ampun dan maaf dari semua kawan2
atas semua salah silap terkasar bahasa dan tersilap kata
sepanjang dok menulis dan mengomen

Sebelum raya hari tu kalut sikit
tu yang tak dan nak ucap Selamat Hari Raya
dan mohon ampun dan maaf sebelum balik kampung

Jumaat sebelum raya balik Taiping
3 keluarga saja balik sebelum raya
pakchaq, pakcik, paktam
mak & maklang (kakak pakchaq, tak kahwin - OKU) 
Mak dah tak nampak.. tapi dia seronok
dengaq riuh rendah anak cucu..
Walaupun 3 keluarga saja yang balik (yang lain balik hari raya)
rumah nampak penuh sebabnya.....
makchaq anak beranak semua gedabak2 (kecuali Nafisah ngan pakchaq)
posa pun tak susut.. maintain besaq2 semuanya
orang lain comei2, kami macam Giant.. tapi hati baik... macam Nobita  he.. he..

Semangat pakchaq & paktam perah nyoq, 
Hadijadi mandor, pakcik jaga api..


Tahun ni buat lemang sendiri (selalu tempah)
best pulak.. sedap dari hat beli
buat jugak lemang tepung..
dan rendang masak dalam buluh..






Maktam baru sampai teruih tolong isi pulut

Makcik (berjeket biru) pandai buat lemang
dia la master chef..
kalau harap makchaq, buluh lemang pun tak berapa nak kenai...
kalau dah siap berlapik, boleh la nak tolong isi pulut..

    

 Tempat bakaq dah ready... sup gear box.. sekawah..hah..sedap sup gearbox ni... sampai terkenang-kenang

Saja boh gambaq surau lama ni,
ada lagi kalok dok tergantung,
tapi tak tau la masih diketuk ke tidak

Malam Jumaat last terawih
kami terawih di sini, penuh surau ni
Kalau kat Putrajaya malam2 last dah tak dak orang,
ramai yang dah balik kampung

Surau ni dah dicadangkan utk diturunkan ke bawah
tinggi....tengok tangga belah pompuan pun tinggi..
yang tinggai di kampung pun ramai dah berumuq
dah susah nak naik tangga tinggi...
lantai pun dah berderup derap uzur..
Mudah-mudahan diizinkan Allah perlaksanaanya...

Saturday, August 4, 2012

GENERASI SEKARANG LEBIH BERUNTUNG

Generasi sekarang lebih beruntung
tak macam zaman makchaq kecik2 dulu
tapi, ini cerita makchaq, cerita orang lain makchaq tak tau la
mungkin orang lain yg sebaya makchaq tak alami apa yang makchaq alami
mungkin orang lain lebih beruntung dari makchaq

La ni budak kecik2 dah diajar dan ada kesedaran agama
ada sekolah agama dan sekolah kafa,  kat sekolah pun dari kecik pelajaran agama ditekankan
kecik2 dah diajaq solat, kat rumah pun semua orang solat.. 3 tahun dah mula nak solat
belajaq mengaji dengan tajwid sekali
5 tahun pun dah diajaq posa dan dah ada yg posa penuh

Masa makchaq dulu, kami tak sekolah agama
tapi makchaq ingat ustaz makchaq Ustaz Saidin ajaq kami solat masa darjah 6
masa tu baru belajaq macam mana nak takbir, qiam,  ruku' dan  sujud..

Alhamdulillah tok makchaq ajaq makchaq solat dari kecik (tak sekolah lagi)
mula2 dia suruh makchaq ikut abang makchaq solat
ikut perbuatan saja, baca tak ajaq apa pun..
tapi pasai makchaq pandai lebih,  makchaq pun baca la.. ikut abang makchaq
makchaq mula2 baca Bismilah..lepas tu...pst..psst.. pst.. ikut bunyi yg abang makchaq buat
lepas tu makchaq dengaq bunyi ssstt..hamidah...lepas tu pst..psst.. su.. su

Ooo baru makchaq tau.. rupanya solat kena  baca orang tua2..(sebab dulu orang tua2 saja yg solat, tu pun bukan semua -kat kampung makchaq la, kat tempat lain mungkin orang solat...)
jadi baca la makchaq segala nama orang tua2 masa solat..
tok lang midah, tok su limah, tok soyah, tok ngah leha, tok cik ah..dan macam2 tok lagi.... asal bunyi psst..psst... su.. su..
bila tok tanya "hang baca apa?" makchaq pun habaq dengan bangga....rupanya salah..
teruih tok ajaq baca yg betui..
walaupun makchaq dah pandai solat sebelum sekolah tapi selalunya solat magrib saja..
sampai tingkatan 1 baru solat penuh.. tapi ada jugak kawan2 makchaq tak pernah dan tak tau solat masa tu
sedih kan..

Posa pun darjah 4 rasanya baru makchaq posa penuh.. sebelum tu suka hati saja
masa posa pi mandi sungai, sambil menyelam minum... balik segaq.. kena marah..
tapi esok buat lagi..

Masa tingkatan 2 makchaq baru tau pasai aurat
makchaq pakai tudung.. .kena marah dengan cikgu dan guru besaq,
balik rumah kena marah jugak, semua kata "tak payah nak masuk dakwah"
sampai jadi isu dengan saudara mara..
maklum la masa tu ustazah dan  budak sekolah agama pun pakai tudung nampak jambui..
tapi makchaq jenih ketegaq.. buat tak tau..  tok makchaq  saja yang sokong w/pun dia pakai selendang saja..

La ni  dah berubah.. wajib dan haram dah diajaq dari kecik
kesedaran agama dah makin tinggi
beruntung generasi baru ni..

Tapi makchaq bersyukur arwah mak dan abah makchaq berubah lama sebelum depa dijemput pulang
dari orang yg lalai jadi orang tetap dalam beribadat, arwah abah dari orang leka jadi orang yg tidak tinggal berjemaah di masjid
Mak, abah dan tok juga sempat menjadi tetamu Allah, Alhamdulillah..

Doa makchaq semoga dosa2 mereka diampunkan dan roh mereka dirahmati dan ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman

Dan semoga dosa2 kita juga diampunkan...

Tuesday, July 24, 2012

ALAHAI KAWAN...

Makchaq sebenaqnya malas nak  buat post baru
tapi bila kejadian ni dah dua tiga kali jadi
rasa nak tulih jugak la....

Adalah sorang kawan baik makchaq kat opis ni..
dia pangkat adik2 dari makchaq (10 tahun  muda dari makchaq)
kecik comel kawan makchaq ni....
tapi kalau dia bercakap lagi la.. comel

makchaq kalau sembang2 ngan dia/dengaq cerita dia
kadang2 terpinga2, ternganga...tak terkata..

Kawan makchaq ni mengandung anak ke empat
excited.. pasai anak sebelum ni dah 8 tahun
baru 4 bulan dah semangat pi beli baju mengandung
balik2 cerita kat makchaq..

"Kak.. saya beli banyak baju mengandung..
tapi ada yg tak de tangan.. tapi cantik.. saya beli jugak..
saya  nak beli yang macam jacket tu tapi tak dak.. apa nama dia kak, yang pakai kat luar tu?"

"jacket la...." kata makchaq
"bukan.. yang macam jacket tu... ala akak mesti tau nama dia.."
"entah.. jacket la .. apa pulak"
"bukan... aaa saya dah ingat... salamander...."
"hah.. salamander ??" terkejut makchaq (dia kata kembang2 hidung makchaq terkejut)
"eee.. bukan salamander... eeee"
"cardigan??.."   tiba2 makchaq terpikaiq
"hah betul2.. cardigan.. tu la saya kata akak mesti tau nama dia..."

Hai.. la budak kecik ni...

Sebelum tu cerita facial..

"kak.. semalam saya pegi facial... best.. dia buat muka saya..
saya beli dia punya cuci2 tu.. akak pun patut beli.. beli yang set tu
senang je.... pastu tak de mechanical apa.."

Ooo kata makchaq sambil dok pikiaq.. rajinnya nak facial2
makchaq ni malas..

"kak.. akak cuba la..bagus.. dia guna bahan organic semua tak de mechanical.."
 makchaq ternganga
"salah eeeh??" 
"chemical kot?"
"ngeeee silap.... tu la bahan2 dia tak dak kimia.. chemical eeh bukan mechanical"

Mati2 makchaq ingat dia beli segala peralatan mesin2 nak buat facial...rajin sungguh la..

Pagi tadi dia cerita ni pulak..

Semalam pi check up,
nurse suruh dia makan bayam ngan ikan banyak2 untuk tambah darah
balik klinik dia singgah kedai beli sayur bayam
masak - goreng dengan ikan masin..
tapi dia tak suka.. pahit tak sedap, tak boleh telan

Mai opis cerita kat sorang lagi kawan kami..(tukang masak kami, selalu bawak makanan kat kami)
dia kena makan bayam, dia dah try tapi tak suka.. tak sedap..
kawan tu kata..

"kan selalu akak bawak ok je awak makan.."
"mana ade kak.. kan saya selalu kuis2 ke tepi tak suka.. pahit"
"bayam mana ade pahit"
"yang akak bubuh dalam mee tu kan pahit"
"eeh awak ni.. tu sawi.. mana ada orang bubuh bayam dalam mee"
"ooo saya masak sawi la ye.. padan la tak sedap.. bayam yang mana.."

Siap salahkan mamak kedai pulak.. katanya tak sempat dia nak tanya
ni sayur apa, mamak tu dah kata..
"ni tak payah timbang.. bayar depan.."
tu yang dia terus pi bayaq tu.. tak dan nak tanya..

Yang tak tahan nye tu kalau bercakap muka confident je..
tu yang buat makchaq selalu tercengang2,  ternganga  tu

Yang penting confident.. fact salah pun tak pa.. he he he

 Comel kan kawan makchaq ni... tapi kalau dengaq dia cakap
 memang lagi comel...

 Ni gambaq dia tengah pakai salamander tu la...
 (sampai la.. makchaq kalau tengok dia pakai salamander tu mesti tak tahan nak gelak..)

Friday, July 20, 2012

SALAM RAMADHAN

Walaupun dah mula posa
makchaq  nak jugak ucapkan
Salam Ramadhan untuk semua teman2 maya makchaq
makchaq nak minta ampun dan maaf
sekiranya sepanjang dok menulis dan mengomen
ada yang terkasar bahasa atau tersilap kata
yang boleh menyinggung teman2 semua

Makchaq doakan kita semua menjadi insan paling cemerlang di sisi agama
berjaya menjalani ibadah di bulan mulia ni dengan sebaik2nya
dan berterusan selepasnya..

Makchaq rasanya akan  kurang sikit ber BW Ramadhan ni
bukan pasai tak mau kawan dah..
tapi InsyaAllah nak lebihkan sikit baca hat lain pulak
harap2 sempat dan dapat la khatam

Selamat menjalani ibadah puasa untuk semua..

Monday, July 16, 2012

ANAK2 TAK SAMA..

Hari Jumaat lepas Nafisah ikut pakchaq pi kedai
balik2 dia tunjuk patung Barbie kat makchaq

Ni la first time patung Barbie ada kat rumah makchaq
selama ni Syuhada ngan Khadijah tak pernah minat/minta nak beli
depa  memang tak minat anak patung, tak suka warna pink, tak suka girlish langsung

Syuhada banyak main kat luaq masa kecik, pasai kami pindah mana pun selalu duduk kawasan kampung
main basikal, panjat pokok, hambat ayam itik, tangkap kumbang/berudu/katak macam2
Khadijah w/pun dah duduk Putrajaya banyak terpengaruh ngan Syuhada..

                                          
Kalau tengok muka,  Khadijah paling girlish
makchaq pun banyak beli baju kembang (gown) kat dia
makchaq suka girl2 ni..tapi dia memang tak mau/suka pakai
sedih jugak makchaq pasai
ada yang langsung tak pakai..
rugi beli mahai2




 Mai tang Nafisah.. berlain sungguh..warna nak pink saja.. ,
   apa2 pink semua suka
baju, kasut, beg, stokin, cekak..sampai
makanan pun kalau pink dia suka..
suka bergaya pulak tu..nak yang cantik saja.. 
selipar pun nak yang bunga2 warna pink.. 


Syuhada ngan Khadijah masa kecik nak sikat rambut pun susah..
pakai t-shirt ngan seluaq.. skirt2 tak main la...

Makchaq rasa Syuhada ngan Khadijah ikut makchaq.. buas
Nafisah ni ikut sapa pun tak tau.. heran jugak
tak kan ikut pakchaq kot..
pakchaq tak girlish pun..he he he


dari kecik.. sanggup pakai cekak
kalau Syuhada ngan Khadijah..
jangan harap...








dengan Barbie dia.. dok suruh makchaq buat baju macam Barbie kat dia.. 



Punya beza..  Nafisah siap nak bawak beg tangan .. menangis nak beli.. Khadijah bawak beg isi kayu hoki boleh la...

 
Khadijah kecik2 ramai kawan lelaki..
dari kiri, Ryan, Elias & Arie..
la ni dah besaq dia jadi pemalu pulak.  Jumpa depa ni dah jarang nak bercakap.. setakat hai2 dan senyum2 saja
Gambaq sebelah tu Khadijah dengan team mate dia Robin, kamcing depa ni dulu2... 



La ni kalau pi jalan, depa berdua ni saja la yang selalu ikut makchaq... hat lain-lain dah besaq dah jarang boleh ikut.. 
Makchaq pun pi jalan2 pasai kesian kat Nafisah.. pasai tak larat nak kawai dia.. ajak Khadijah tolong jaga dan tolong bawak beg....