Monday, January 14, 2013

CERITA KHADIJAH PULAK

Muka manja
Memang manja pun



Ni mainan kesayangan dia, boleh jadi punca gaduh ngan Nafisah.  Nafisah memang minat mainan ni.. Bila dia nak main bukan main pandai dia pujuk kakak dia...siap janji nak kemas la apa... tapi bila dah main jarang sangat la Nafisah tu nak kemas balik.. Tu yang Khadijah selalu mengamuk .

Pandai masak, minat menjahit, melukis, craft..ni antara craft dan jahitan dia.. sampai ada kawan2 tempah..

















Tapi bila bab sukan dia pi pilih hat ni pulak...
                                                                   










Dari mula try main, teuih suka...  Dia kata best sebab laju...













Sanggup bertahan walaupun team mate semua lelaki... ni team mate dia.. main sama dari Atom under 7 yrs sampai mini squirt under 8.  Masa ni player melayu ada la 3  ke 4 orang

La ni ramai dah Melayu, bila hantaq dia pi traning, ramai la kawan kaum ibu sembang2,  tapi player perempuan tetap la tak ramai.. ada la dalam belas orang kot..

Jadi sampai la ni team mate dia memang kebanyakkan lelaki la.. kadang2 semua lelaki....


Sebenaqnya makchaq mula2 hantaq dia main figure skating masa dia 5 tahun lebih sebab nak bagi dia independent sikit.  Dia ni  manja.. penakut.. melekat... ja kat makchaq.. bila orang tanya menyorok kat belakang makchaq..

Tapi main ni kecik2 ok la.. sampai umuq 6-7 tahun...dah besaq tak sesuai la pulak... menari2

Yang makchaq dok gelak kat dia tu...masa training figure ni siap menguap berkali2 sambil training.. nampak sangat dia bosan.

Lepas setahun kot..dia kata dia tak suka menari-nari atas ais,  dia nak try  main hockey.... dah cuba minat sangat pulak..  tak tau la sampai bila dia nak main ni.... rasanya tahun depan kena suruh stop la kot..




69 comments:

  1. Yang baik, kita beri galakan di samping terus diperhatikan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betui kakcik.. makchaq selalu ikut aktiviti anak2.. suka hantaq dan ambik..

      Delete
  2. Best la hockey ais ni...kat mana mkchaq antaq dia? Kot2 la suhaila nak ...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat main dia kat Sunway Pyramid. 1 tu ja pun tempatnya.. kalau Suhaila nak time hantaw training boleh kita sembang2

      Delete
  3. hehe..dlm manja ada tegasnya...begitulah anak2..berlainan perangai ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khadijah ni memang masa kecik sangat manja dan penakut... bukan setakar stranger je tak nak cakap, dengan sapa pun kalau tanya menyorok2 kat kita.. la ni dah ok..

      Delete
  4. Kadang2 kita hanya bertujuan nak mereka bercampur orang dan keyakinan diri. Ada ketika depa boleh ikut, ada ketika depa lekas bosan.

    Orang kata, ikut aliran mana yang nak mai. Kalu dia boleh join terus dan minat, ikutkan saja la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. La ni lebih pada nak bagi dia aktif sikit..sukan lain tak minat pulak.. langsung tak dak excersice..

      Delete
  5. hebattt .. khadijahhh mak chaqq.... sukan elit tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu kat penang pun ada.. kat bukit jambui, tapi la ni dah tak dak dah..

      Delete
  6. ala kagumnyer ngan khadijah.. nampak sangat manja tapi sukan lasak pilihannyer.. ada banyak kebaikan yang dia perolehi disitu...
    bestnyer mainan kesukaan diatu.. rajin mengemas takperler...kalau tak rajim mengemas memang nak kenalah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sukan ni untuk budak2 tak lasak sangat sebenaqnya..

      Dia dah besaq Chor, dah 13 tahun, kalau tak pandai kemas memang la kena bebel..

      Delete
  7. Eh.. jgnlah stop makchaq. Biar dia aktif sukan yg jarang-jarang org ceburi ini. Kakak rasa bagus dia begini lasak dan mental pun kuat ni makchaq. Biar lembut wajah dan perwatakan tapi lasak dan kuat mental dan bersemangat - kakak suka:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq ingat nak suruh dia main game2 yang ramai pompuan.. macam bola jaring ka...
      tapi tak tau la ok ka dak..

      Delete
  8. Saya kagum dgn budak2 zaman sekarang. Berani. Kalau saya ni memang penakut nak cuba ice skating nih. Pakai roller skates pun saya takut. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah buat dari kecik..
      kita bila dah makcik baru nak mula memang kurang la berani..

      Delete
  9. wah...terkagum2 dgn khadijah...

    jgnlah stop makchaq...jarang org nak explore sukan ni tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang ni dah ramai yang main, tapi perempuan tak ramai..

      Delete
  10. Tabik Khadijah! Bukan sebarangan orang boleh main ice hockey nih. Betoi la jugak kena suruh dia berenti nanti. Perempuan, kena jaga tulang. Kalau memang tulang kuat takpa, takut jadi cam saya, dulu ganas2, jatuh banyak kali, peh tu dah prolapse dah disc kat tulang belakang. La ni kena berjaga2 tak bleh ganas2 dah, huhuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau masalah tulang belakang tu memang bahaya kan..Ada kenalan pakchaq tu kadang2 sampai tak boleh bangun..Dinas main apa ganas2 ni..

      Kalau minat boleh main..main hockey kat Malaysia tak ganas, tambah untuk junior.. Khadijah pun tak pernah tercedera ke apa, memang tak dak pun junior player yang cedera..

      makchaq ingat nak cuba suruh dia main game orang perempuan pulak.. tak tau la dia nak ka dak..

      tapi baru ni jatuh tangga kat sekolah, tergeliat kaki.. langsung tak boleh pi training.. dah la hujung bulan depan ada tournament..

      Delete
  11. jangan ingat orang lembut, tak leh jadi keras kan dan orang keras tak leh jadi lembut...insya-ALlah bila Khadijah besar nanti, pasti dia boleh adapt suasana disekitarnya. saya taulah sebab saya rasa saya pun dulu macam khadijah (heee...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tengok dia pun memang tak sangka dia minat main hockey.
      Muka feminin je..

      Delete
  12. Kak Zai kagum dengan khadijah...bukan ramai anak melayu yang menceburi sukan itu...syabas...janganlah makchaq suruh dia berhenti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tau macam mana dia boleh minat sangat kak Zai.. sekarang ni junior kebanyakkan budak melayu..
      Tapi game ni monopoly budak lelaki..

      Delete
  13. best nya mak zaman sekarang ni kan..ikutkan ajer apa anak anak suker..saya pun nak jadi mcm makchaq jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq sebenaqnya bagi depa buat macam2.. tapi dia suka hockey ni pulak..

      Delete
  14. hehe. wah. hebat. L pun xpndai nk main atas ais. haha

    ReplyDelete
  15. Salam makchaq...

    makchaq hantar Khadijah belajar skating tu kat sunway pyramid ke? Kalau nak join kelas hockey tu macam mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hockey memang kat Sunway Pyramid saja, kalau mal skating kat Curve pun ada la ni, tapi makchaq tak pernah pi sana.

      Kalau nak join, pi ja ice rink sunway tu.. training Jumaat malam 9.30-10.30pm (minggu ni x dak, ada event lain)

      Delete
  16. wah hebat Khadijah. Pandai main hoki ais. Saya ni ais skating pun tak pernah cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa saja sebenaqnya..sama macam main sukan lain juga..budak2 senang nak belajaq, depa tak reti takut.. dan seronok nak cuba benda baru..

      Makchaq pun tak pernah cuba takut...

      Delete
  17. Lemah lembut, cantik, pemalu. Ditambah pandai memasak, minat menjahit, kraf tangan dsb.

    Ciri2 menantu idaman. Boleh booking buat menantu ni ... ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari tu booking Nafisah ni Khadijah pulak, kalau jadi dua2 dua kali berbesan la nampaknya kita..ngeee

      Delete
    2. Nafisah tu bookingkan utk Haikal.

      Khadijah ni bookingkan utk Haizam!

      Boleh macam tu kah? Ada tak org lain yg nak booking juga? .... ngeeee

      Delete
    3. Alang2 ambik 2 ambik 3 la terus, syuhada boleh padankan ngan hazwan, dia pun belajar uia jugak, added value.. suka makan tempe..ngeee

      Delete
  18. he he lain anak lain perangai dan minat nye rye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betui KA.. tapi kita jenuh jugak nak ikut mula2 tu.. la ni yang besaq2 dah boleh buat urus sendiri.. hanya Khadijah dan Nafisah yang masih perlu hantaq dan ambik..

      Delete
  19. Bakat dan minat yg baik anak patut kita sokong....

    ReplyDelete
  20. makchaq! awat nak suruh dia stop? baguih apa dia ada bakat yang rare...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukannya rare.. hanya dia pi minat yang orang lain tak minat..

      Delete
  21. talented la die....sy tak brni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq pun tak berani.. tapi budak2 senang belajaq benda baru..

      Delete
  22. salam, bestnya kalau ada skating kat melaka.. boleh fida hantar anak dara 2 orang tu join... sokong mak chaq yang bagi sokongan pada anak dalam memilih hobi yang disukai
    Jatuh hati dengan Shaklee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mama FN

      Kebanyakkan ibu bapa akan bagi sokongan kat anak2.. sanggup berkorban..

      Mungkin kos tinggi kot, tu yang kat tempat lain tak ada, tapi yg dekat Sunway tu sentiasa penuh..


      Delete
  23. assalam..singgah dan follow sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Pen Biru
      Terima kasih singgah..

      Delete
  24. As Salam.....tgk blade kasut tu pn saya dh ngeri.....hehehe....seorg yg brani anak dara dia ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ibuhani

      masa bula2 belajar dia masih kecik, belum tau erti takut..
      kalau dah macam kita ni memang tak berani la nak mencuba..macam2 fikir..

      Delete
  25. cop buat menantu bole? kalu jadik.. hari ni jugak kena start kumpul duit hantaran nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayam ada bawak?.. jangan ayam kena gelek motokar..

      Kalau nampak.. ada jodoh.. kalau tak nampak.. tak ada jodoh... kata bomoh temberang..

      Ayam panggang sudah sampai.. tinggalkan sedikit, jangan selesai...

      Delete
  26. anak2 ni kena ikut je minat dia kan hehe.. pandai lak NR ni bercakap.. kawin pun belum hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih singgah

      Belum kahwin tapi dah ada perancangan.. ok la tu..

      Delete
  27. Hebat puteri makchaq ni, ceburi sukan jenis "pukul-pukul" tu. Pak Temuk jangka, lepas pukul bola ice skating dengan bola hoki, satu hari nanti dia nak pukul bola golf pula. Pandai golf sekarang ni boleh kumpul banyak duit hadiah, makchaq. Anway, Pak Temuk would like to wish her all the best, always!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak yang main golf selalunya bapanya pun main golf... pakchaq pulak masa lapang suka menyangkul & menebas saja.. tak dak la kuah nak tumpah ke nasi..

      Terima kasih atas ucapan pak temuk tu..

      Delete
  28. bila baca n3 ttg khadijah ni, tringat lak anak ke 3 ibu5F....suka masak, minat kraftangan ttp sukan pilihan dia taekwando..skrg dia pemegang black belt.....
    Apapn all the best utk khadijah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Black belt... dah boleh mengajar tu kan..

      Delete
  29. tang minat masak menjahit craft segala tu dah feminin dah..mai kat sport dah jatuh kategori macho pulak..hehe..ok la tu makchaq..chek masa sekolah dulu pun suka main hoki...tapi takdak chance pun nak menunjukkan bakat yg tak berapa ada. dulu dok ikut geng sangat...geng tak mau join, kita pun tak join la. la ni menyesal pun tak guna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa la kita memang suka nak bergeng2 ni masa sekolah2..

      Khadijah main jugak hoki untuk rumah sukan.. tahun lepas rumah sukan depa juara..

      Delete
  30. IM sedari kecil memang tak suka sukan. Hingga ada bunyi-bunyi yang mengatakan IM ni macam pondan!

    Hik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak makchaq yang sulung pun masa sekolah tak minat sukan, tapi la ni suka pulak main futsal dan badminton.. ok la untuk riadah

      Delete
  31. bleh tahan lasak jugak dia eh. tp salute kat makchaq sbb sggup ajar n hntr anak pi training main lasak cmni.dr xde buat apa kan. otak pun cerdas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orangnya tak lasak, tapi minatnya ke lain..

      2 kali seminggu ja Mun..sambil dia training makchaq pi shopping.. he he

      Delete
  32. Mak Chaq ,


    kos nya bagaimana ??
    Tinggi tak ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. KosMembership fee RM50 setahun, RM150 untuk 5 kelas skating, bila dah pandai skating, RM170 untuk 5 kelas hockey, kelas seminggu sekali, utk junior brg2 boleh guna brg kelab

      Delete
  33. Assalamualaikum Mak Chaq

    kalau saya ...2-3 bln belum tentu boleh bediri betul...

    ReplyDelete
  34. Waalaikumusalam Atuk
    Makchaq pun tak pernah cuba.. Tak berani pun...

    ReplyDelete
  35. menarik..
    ada hikmahnya kan makchaq.. sekurangn2nya takdak ah dia melekat kat makchaq.. ;)

    ReplyDelete