Saturday, November 17, 2012

ESOK DAH NAK MULA KERJA.....

Esok dah nak mula kerja balik..
harap2 lepas cuti panjang ni semangat kerja meningkat
tapi yang heran masa cuti
sikit pun tak rindu nak pi kerja..
tapi masa kerja selalu rindu nak cuti...

Kerja...
makchaq dah boleh agak
mesti menimbun punya...
tapi tak kisah  la..
pelan2 makchaq kayuh..
orang veteren tak boleh kayuh laju2 takut motor blow..

Penutup cuti, pakchaq bawak balik durian
dia singgah beli di Bukit Gantang masa nak balik ke Putrajaya
sedap betui, puas makan,
tapi sebab tak boleh simpan dalam rumah (anak2 lelaki makchaq mabuk teruk kalau bau durian)
separuh jadi rezeki jiran..

Cuti memang best...
paling best dapat duduk lama2 ngan Nafisah..
makchaq memang tak jemu2 bersembang ngan dia & layan kerenah dia..
makchaq la ni memang dah jadi penyabaq..
kerenah Nafisah jarang sangat rasa nak marah
macam nenek layan cucu....sayang.. saja rasanya..

Cerita yang tak dak kena mengena...
2/12/2012 kawan sekolah makchaq jemput kenduri kahwin anak dia
majlis pukui 12.00 - 4.00 ptg
buat kat Club House Bukit Mahkota Kajang
jemputan kat dalam fb jugak
3, 4 kali makchaq tengok dan baca jemputan
dengan harapan kali ni.......

MAKCHAQ BERJAYA PI MAJLIS TANPA SILAP TARIKH, TEMPAT, MASA ATAU MAJLISNYA...


On the way nak hantaq Amir jumpa kereta ni kat tempat rehat,
Nafisah sibok nak bergambaq dengan kereta tu sebab sama Zebra dengan baju dia.. sampai makchaq terpaksa minta kebenaran tuan punya kereta sebab dia nak gambaq dekat2.. tengok la gaya gedik dia..
Macam mana adik tak gedik, Amir pun kalau bergambaq suka gaya gedik,
dah la rambut panjang, sampai kena teguq ngan pakchaq. Pi potong pun sikit ja...macam  tak potong..
masa kecik2 makchaq selalu potong rambut dia sampai nak botak.. tu kot la ni nak balas dendam simpan rambut panjang...
Nafisah kat rumah sewa Amir,
Amir baru pindah, makchaq pi tolong kemas, kami tiduq sana..
kawan serumah dia belum masuk lagi..




68 comments:

  1. selamat kembali makchaq....mcm anak lelaki saya jugak..bau durian ja dah pening 2 hari....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang depa pening sampai tak boleh keluaq bilik..

      Delete
  2. Jangan kata makcahaq yang dah cuti lama, kakcik kalau cuti sehari pun, esoknya malas nak masuk kerja semula! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu tak la macam ni sangat.. kat tempat baru ni macam x dak motovasi la kakcik..

      Delete
  3. Salam Sejahtera makchaq,

    Ishhhh..jangan malas2 kerja, rezeki bulanan, bonus tahunan, insentif perubatan dan banyak lagi..selagi sihat kayuhlah pelan2.

    Rumah auntie ada 2 anak anti durian, muka dia orang macam cuka kalau auntie beli durian. hik3x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak Nanie
      Fikirkan soal rezeki tu la yang makchaq tekunkan jugak kerja.. kalau tak.. memang tak semangat nak kerja

      Anak2 makchaq kalau ada durian masuk bilik tutup pintu terus..

      Delete
  4. Replies
    1. memang lama.. lepas gian.. tu yang macam malas nak pi kerja esok..

      Delete
  5. Lama makchaq tak update...rindu la
    Ok kali ni make sure sampai tempat kenduri tu on time n yg penting tu right place hahaa
    sampaikan peluk cium budak nafisah tu yaa...ishh tetiba sy teringin plk nk beranak kecik... Mmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq pun harap2 kali ni pi kenduri x silap lagi..

      dah peluk & cium dah Nafisah.. Boleh lagi kot klalau Saniah kalau nak baby..

      Delete
  6. Macam IM juga. Rindu pada cuti bila di dalam kerja. Rindu nak bersara bila ditimpa tekanan kerja.

    Tapi IM lebih suka dengan akiviti sendiri.Cucu biar ibu_suri yang layan. IM dah tak kose...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila pencen boleh la IM tumpukan pada kerja amal.. cucu memang nenek yg semangat nak bela.. kadang2 sampai mak pun boleh jeles ngan nenek..

      Delete
  7. Replies
    1. Enjoy tapi penat pun ada juga norh..

      Delete
  8. Duriannnn ...... teringinlah pulak ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Durian dah senang nak dapat la ni, kalau teringan dah tak susah..
      tapi makchaq tak reti pilih.. pakchaq pandai pasai depa ada kebun durian

      Delete
  9. wak pon tengah cuti2 niii.. IIhikss

    ReplyDelete
  10. Ohhh... baru kakak tahu Amir tak duduk sekali dgn makchaq. Dah satulah keluar ahli keluarga makchaq ye.

    Anak macam nafisah memang buat kita senang hati makchaq. Bila besar kelak kakak rasa mesti kita rindu anak-anak masa kecik kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kelas dah start.. dulu Syuhada pun duduk asrama, la ni dah habis belajaq, buat praktikal duduk kat rumah la..

      Betui.. terasa cepat sangat anak2 dah besaq, macam tak puas main ngan depa masa depa kecik2..(tu la rugi kita yang kerja ni kan..)

      Delete
  11. Comel sangat la pose Nafisah tepi keta zebra tu! :)

    ReplyDelete
  12. itulah dalam taknak bagitau ke mana bercuti, secara tak langsung ai tau dari fesbuk dak Amir.. hehehe.. ;)

    makchaq..... ina rindu kat semua.. ;)

    psstt: nanti ai tanya kat ciklan bila nak g Putrajaya..
    psstt: pasal helmet pun ye gak.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak bercuti pun Ina.. memang pi tolong basuh dan kemas rumah Amir saja..

      Tak rancang pun.. 3 minggu lagi nak balik Amir dah monyok (ialah semua ada kat rumah, dia pulak nak start kelas), bila makchaq kata nak hantaq.. baru ceria..

      Kami pun rindu..esp kat dak Nuha..

      Delete
  13. welcome back makchaq..selamat memulakan tugas. semangat mau ada.

    tapi memang la..kalau dah cuti tu..mula la liat nak masuk keja balik...apakan daya...keja tu pun satu ibadah juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingatkan kerja tu ibadah yg bagi semangat tu...

      Delete
  14. as salam

    selamat bekerja hari ni:)

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. Terima kasih PM.
      Makchaq agak susah nak bukak blog PM (sebenaqnya makchaq tak berapa pandai..) kadang2 dapat baca post baru, kadang2 tak dapat.. kadang2 dapat baca tapi tak dapat komen pulak..

      Delete
  16. Replies
    1. Cuti memang best KA..
      sebenaqnya unit makchaq sekarang ni yg buatkan makchaq rasa tak best..manja2 sangat orang kat sini..

      Delete
  17. hahaha..

    akhirnya kan makchaq...berjaya juga hadir ke majlis yg tepat, tanpa salah silap ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum lagi DZ.. tu harapan makchaq tu.. tak nak silap kali ni..

      Delete
  18. Assalamualaikum

    Salam perkenalan makchaq..

    Selamat kembali bertugas.. saya pun sama..bila kerja nak cuti, bila dah cuti, rindu plak nak kerja.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal jugak dari makchaq..

      Berkhidmat untuk negara..

      Delete
  19. ada juga budak lelaki yg tak suka makan durian.

    Kat rumah saya ni emak Adam pening kalau bau durian. Itu sebab malas nak beli durian bawa balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi YB makan durian kat tepi jalan je la ye..

      Delete
  20. Hahahaha~

    Berjaya tak silap tarikh tempat dan masa? Wah mengagumkan! Heee

    Comelnya Nafisah! Heee~ best kalau bawak budak-budak bercakap kan makchaq. Yang penting kita layankan je. Heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum berjaya lagi Noor, baru harapan makchaq tu...

      Makchaq memang suka layan cakap budak2..

      Delete
  21. selamat kembali bekerja...saya blm lagi brcuti dlm erti kata sebenar walaupun sekolah dah masuk minggu ke 2 bercuti....huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. nanti dapat cuti rehat betul2..

      Delete
  22. batui tu makchaq.. kongsi cerua di blog ni xrugi, dia simpan dalam rekod sejarah, mengkalau duk tulis kat fb, yang lama sket bukan kita buleh bukak balik pun apa yang kita post sebelum2 ni (^___^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq jarang sangat berfb, sekali sekala bukak tengok update kawan2 utk info terkini saja..

      Delete
  23. besnya cuti lama2.. duk kat rumah.. tenang dapat men ngan anak2 (^___^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau iyss tentu lagi best, sebab baby kecik..

      Delete
  24. Mase cuti tak ingat keje .. mase keje ingat cuti..l hihihi
    Sy suka ayat tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi ada orang kat mekah pun dok hantaq msg2 bagi arahan kerja..

      Delete
  25. Selamat bertugas kembali makchak...

    Comey dan handsome anak2 makchak hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak zai..

      photogenic la tu..

      Delete
  26. Tahniah makchaq dapat hadir kenduri tanpa silap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum lagi Cikli.. Itu baru harapan makchaq...

      Delete
  27. sy pon lama cuti, dekat 2 minggu. mcm cuti kawin plak rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq masa kahwin ambik cuti 4 hari je..

      Delete
  28. Mak Chaq, selamat kembali bekerja...

    ReplyDelete
  29. tu la makchaq, sat ja rasanya masa itu berlalu, rasa macam baru semalam ja lahirkan siMerah tu (^___^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pejam celik2 esok dah nak sekolah...

      Delete
  30. Selamat bertugas makchaq...
    seronokkan kalau dapat cuti lama2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang serono.. Tapi bila nak start kerja balik... Beratnya...

      Delete
  31. Replies
    1. Jom... Cikgu la ni pun hujung tahun bukan boleh cuti panjang macam dulu2 kan...

      Delete