Tuesday, June 19, 2012

RUMAH MAK DAH SIAP

  
Rumah mak.. la ni selalu jugak ada yg balik jengok
 Rumah baru mak (mak mertua) dah siap
makchaq memang seronok sejak rumah baru ni
pasai semenjak rumah baru ni semua dah rajin sikit balik kampung
dulu kalau balik ada yang tak mau tidoq
makchaq ngan anak2 saja yg selalu tidoq sana

Depa takut, kata rasa lain macam.. maklumlah rumah tinggai...
mak semenjak tak sihat dia duduk ngan anak2
tambah pulak lepas rumah tu jadi lokasipengambaran cerita hantu 'kaseh' lagi semua pakat takut

Makchaq nak kata berani sangat tu dak la
tapi makchaq tak pulak rasa takut / sebenaqnya tak rasa apa2 pun....
mungkin pasai dari kecik makchaq jenis buas sikit
lagi pun arwah tok (orang sini panggil nenek) makchaq marah kalau makchaq takut hantu..
dia siap bagi pantun suruh baca kalau ada hantu

'hantu hantang kelopak jantung, hantu datang ku sepak melambung'
(makchaq tak tau la kot tok makchaq saja2 reka pantun lagu ni..)
ada dak orang lain tau pantun ni?

Pantun ni la jadikan makchaq berani masa kecik2
kalau lalu kawasan yg orang lain takut konon berhantu
( macam pokok jejawi besaq, tempat orang menurun no ekoq, rumah tinggai)
makchaq akan cekak pinggang pandang tempat tu baca pantun kuat2
tambah pulak ada best friend makchaq, Miah yang makchaq ajaq pantun ni
makin berani la kami kalau berdua
(tak baca yg tok nenek tumpang lalu tu.. baca ni lagi power...)

Kadang2 siap bawak batu/kayu ke apa baling dulu kat tempat tu siap cakap
'hang nak kacau kami eh.. hambik ni..'

Punya la nakai kami berdua ni
ada sekali  masa orang meninggai, kami cadang nak try tengok
tunggu kat tepi rumah tempat orang nak mandi jenazah
ayaq turun saja kami pi tepuk ayaq tu
lari.. sapu kat kening
dah jauh sikit.. tonggeng tengok dari celah kangkang tempat air turun tu..

Miah tanya makchaq..
'Nampak dak Lah?'
'Tak nampak.. hang nampak?'
'Aku pun tak nampak..'

Tapi sampai hari ni makchaq tak habaq kat Miah, makchaq pejam mata masa tonggeng tu..
dalam berani2 tu takut jugak... tu yang pejam mata tu,
entah2 Miah pun sama.. tapi tak tau la kot dia lagi berani dari makchaq....
tapi dia pun kata tak nampak apa2....

Punya la nakai machaq ni masa kecik2...
Alhamdulillah anak2 makchaq tak ikut makchaq buat benda bukan2
depa setakat panjat pokok, main parit, tangkap ikan, kumbang,  buli ayam itik katak saja..

Eh.. sorry..campuq cerita lain pulak..
sebenaqnya nak cerita pasai rumah mak dah siap
dan ramai ipaq dan anak penakan dah setuju nak balik berkelah kat sana hujung minggu ni..

Memang makchaq tak reti buat karangan..
masa sekolah pun selalu keluaq tajuk..

45 comments:

  1. Hahaha... tergelak kakcik baca pantun untuk hantu tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi masa kecik2 makchaq percaya pantun ni..,
      La ni terfikit pulak.. kalau la depa(hantu) tu keluaq tunjuk muka..

      Delete
  2. hehe..orang dulu2 banyak koleksi pantun lawak macam ni..entah betui, entah kan tidak.

    terer jugak makchaq noo..nakai sungguh. kalau chek yang penakut ni..hummm..jangan harap lah...awai2 chek cabut dari situ...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pantun lain macak tak ingat, tapi pantun yg tu makchaq ingat.

      Takut tu sebab tak baca pantun..

      Delete
  3. hahaha..pantun lawak gila!

    mmg berani sungguh makchaq ni na? sanggup buat benda2 yg saya tak pernah terfikir nak buatnya haduiii....

    pokok jejawi tu, siang hari pun saya takut, nampak urat yg berjuntai2 tu ya Rabbi...mcm ada benda lain dok tumpang bergayut2...sib bek kita tak jumap masa kecik2 dolu2 kan, kalu dak sure kena buli jer ngan makchaq kot! maklomlah penakut hahaha...

    apa kena saya arini, pi umah Lady Windsor ada citer antu, masuk sini pun ada citer antu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang lawak pantun tu, tapi jadi pembakaq semangat tu..

      Apa pulak nak buli... makchaq mesti la ajaq Q pantun tu.. sure Q pun jadi macam kami..

      Kalau ada 3 ghost buster... laagi powerr

      Delete
  4. Makchaq, mak saya pun selalu baca pantun tu! Memang pantun yg sangat biasa saya dengaq! Dan banyak lagi pantun2 lain yg mak saya selalu baca, pantun yg tak pernah tertulis di mana2 buku, cuma disebar dari mulut ke mulut, kata mak saya.

    Nampak selesa rumah mak mertua makchaq tu, alhamdulillah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo jadi bukan la tok makchaq saja nak pekena makchaq.

      Mesti mak Dinas pun orang yang berani kan.

      Makchaq pantun2 lain tak ingat pulak, tapi yg satu ni ingat pasai selalu guna masa kecik2..

      Alhamdulillah.. yg paling happy ramai yang rajin balik la ni..

      Delete
  5. cantik la rumah mak makchaq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. makchaq paling suka, la ni bila ajak balik ramai yg ok.. dah tak takut lagi..

      Delete
    2. ekekek...gelak saya baca pantun tu makchaq...festaim dgr...

      Delete
    3. Ramai yg festaim dengar jugak rasanya. Dinas je kata pernah dengar pantun tu...
      Tu pun mak dia yg baca..

      Delete
  6. hahahahaa....tepuk ayaq sapu kat kening nooo..hahahaha
    lawak...lawak...kira berani betui la makchaq dan kawan makchaq tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa tu makchaq lebih kurang 6-7 tahun agaknya,

      Masa tu tak cerdik lagi.. memang makchaq ingat hantu takut kat makchaq

      Delete
  7. Walau keluar tajuk ke apa tapi jujur kakak suka baca N3 makchaq. Apa lagi bila cerita nostalgia dulu-dulu kakak teringat kak long kakak cerita kisah dia pada kami adik-adik dia. Kakak dulu pun duduk kampung cuma tak ada pantun macam tok makchaq bagi tu. Kalau ada best juga kan hihi...

    Habis bila Mak ikut anak-anak rumah nie terbiarlah ye. Sayangnya cantik rumah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib juga tak da pantun tu... kalau tak kakzakie pun tentu jadi nakai macam makchaq...

      Memang sayang... tapi rumah ni ok la sikit, semua dah berani balik jenguk dan tidoq sana..

      Delete
  8. my mil punya rumah pun dah bertukar wajah..tak mcm umah kmpung dah..tapi i lagi suka rumah lama..sejuk dan klasik..tapi tu le nk menten mmg leceh

    saya pun slalu citer kuar tajuk..

    lawa rumah tu makchaq ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. makchaq pun suka rumah lama.... tapi sebab ramai tak suka/takut nak balik rumah tu jadi usang sangat..

      makchaq nak balik selalu jauh dan tak sempat pulak..

      Delete
  9. Replies
    1. Makchaq pun bukan berani sangat..
      tu yg pejam mata tak berani nak tengok..

      Delete
  10. Beraninyaaa mak chaq. Saya ni nak kata takut taklah sangat. Boleh je tinggai sorang kat umah. Tapi mak cakap saya ni lemah semangat dari kecik. Pulak tu, benda2 haluih ni cukup suka nak kenai saya. Masa kecik2 pi ziarah org meninggai, saya pun sama rebut tengok org mandi jenazah. Kebetulan org tu mmg membela (kata org kampunglah). Dan2 tu ja saya pengsan. Kena marah dgn mak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak makchaq Syuhada masa kecik +- 2 tahun, 2 kali kena kacau.. sekali menangis menjerit2 takut, sekali bercakap meracau words yg dia tak pernah cakap...

      Delete
  11. area rumah baru tuh hijau je yer...aman damai gitu yer...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang keliling rumah banyak pokok2, sayangnya anak sungai kat tepi rumah dan sungai kat depan rumah dah tak digunakan lagi.. jadi tak boleh mandi.. tapi nak tangkap anak2 ikan boleh la..

      Delete
  12. Makchaq..

    Saya niii... Penakut sebenarnya bila cerita pasal hantu.

    Saya xtau Ada pantun gitu. Boleh gak berpantun.

    Rumah yang dikelilingi kehijauan ni mmg sungguh mendamaikan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq pun bukan berani sangat.. tapi tak jugak penakut..

      Nak pantun boleh la.. tapi kena baca kuat2 sambil cekak pinggang macam makchaq, kalau pelan2 takut hantu tak dengaq pulak... he he

      Makchaq memang suka tempat banyak pokok2, tu yg suka balik kampung..

      Delete
  13. amboiii..rumah lama mak mertua Makchaq siap jadi tempat shooting filem hantu? :)

    rumah baru ni dekat ke dgn rumah lama?

    pantun hantu kena sepak melambong tu best lah Makchaq..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. DZ,
      Mesti DZ dpt bayangkan scarynya rumah tu kan...Banyak kali jugak tayang kat tv, tp makchaq tak pernah tertengok... Siap anak buah pakchaq dpt jadi extra...

      Rumah baru tu memang atas tapak rumah lama

      Heran, pantun power tu mak Dinas je yg tau... entah2 Dinas/mak dia bersedara ngan makchaq

      Delete
  14. Salam Ziarah Makchaq,

    Sampai sekarang akak takut2 berani kalau sensorang, hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq pun macam kak nanie jugak pernah dok kuarters yg berpenghuni ghaib, masa tu pakchaq kat kementah selalu out station, mengusik je la.. makchaq ok je.. hanya satu pelik, tingkap bilik kena sentiasa buka, kalu tutup memang rasa tak selesa sangat..jadi tingkap bilik hanya tutup kalau makchaq balik kampung/tinggal rumah lama2

      Delete
  15. luculah makchaq.. hahaha.. gelak dulu..
    dulu memang terer bab2 nakal ni.. geng pulak dengan budak2 lelaki.. lagi seronok dari main masak2..

    psstt: tu pasal sekarang bab masak2 ni en. suami yang buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo rupanya kita serupa, tp kawan makchaq pompuan......

      Psst: pakchaq pun suka masak.. Tp sedih sebab la ni dia duduk jauh...nasib anak2 makchaq semua pandai masak...

      Delete
  16. tenang dan tenteram nampaknya rumah baru ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suasananya memang best.... Makchaq suka lagi rumah lama..masih ada dapur kayu..

      Tp rumah baru ni lebih selesa untuk semua....dan yg penting mak happy sebab lebih ramai yg nak bawak dia balik kampung.....

      Delete
  17. Ha ha...ada no pantun lagu tu...tapi makchaq memang hebat la masa kecik2 dulu...boleh pulak dok pi tonggek nak tengok hantu...he he he. .. Rumah tu dok area mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sapa pun tak pernah dengaq pantun ni kecuali emak Dinas.. entah2 emak dia kawan/sedara makchaq

      Masa kecik dok heran awat selalu kena marah....
      tak perasan pulak kita nakai..

      Rumah mak ni kat Taiping.. Pakchaq orang Taiping

      Delete
  18. makchaq ni memang jenis lasak ni.... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu lasak tapi la ni dah baik dah

      Delete
  19. Salam makchaq..

    nak order macaron tu boleh, by pos...
    boleh call wife saya 013-3650783

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah order, hari khamis dapat
      TQ DZ

      Delete
  20. is besa dengaq.. mak ajin duk sebut kecik2 dulu kalau is takut.. hehe (^___^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi tak ramai yg tau pantun ni.. Bersedara kot kita ni...

      Delete
  21. Mak chaq, pantun tu yamg tak boleh tahan...suka baca blog makchaq

    ReplyDelete
  22. owhhh, ni citer Mak Chaq suruh bacer tadi...hahahaa
    issh, nak ikutkan takdela saya seberani mak chaq...saya ni ada sikit lemah semangat..

    nak citer waktu kecik2 dulu, saya kene demam panas seminggu lepas abang sedara saya sergah waktu tengok citer hantu dulu...pastu, mak bawak saya berubat, dikasinya saya minum air jampi untuk naikkan semangat...sekarang ni, bukan semangat yang naik, badan pulak yang over naik(silap jampi kot)...hahahahaha

    ReplyDelete