Sunday, September 18, 2016

ROTI BENGGALI

Baru ni keluaq surathabaq
kisah roti benggali
Ismalia Bakery
dah tutup lama dah
Ismalia Bakery tu
la ni dah tukaq owner
bakery pun dah pindah
tempat lain


Anak makchaq hat sulung
teringin pulak bila baca artikel tu
minta tolong adik makchaq beli
depa bok mai Putrajaya

Tapi tak sama macam dulu
bentuk pun tak sama
dulu kulit dia tebai keras
bila luku kepala roti tu
bunyi kok kok kok..
macam kosong dalam dia

La ni lembut macam roti biasa
kalau luku pun tengelam... tak bunyi
(sapa tak tau luku tu macam mana,
sila tanya orang Penang...)

Rasa pun tak sama...
padan la dah tukaq nama... 'Malia'
rasa lampung... gebu..
ada rasa lemak majerin

Dulu roti ni liat2 sikit
bau ibu roti tu wangi ja..
tak dak bau majerin
rasa masin-masin
(peluh tukang uli kot.....😆😆😆)

Ada sekali
abah bawak makchaq pi Ismalia
dari luaq bau sedapnya.....
masuk dalam tengok depa dok uli
berpeluh.. berminyak masing2
hangat dalam tu.....
ngan haba oven arang kayu lagi..
berenti sat makan.. tak lalu....

Sat ja la x lalu..
Melayu mudah lupa....
tak lama mana makan balik...he he..

Masa kecik
adik laki2 makchaq
suka buat naya kat kak dia
kalau dia makan dulu
dia makan isi roti tu semua
tinggai kulit keras tu dok elok ja..
makchaq nak makan tengok2 kulit ja..
bila habaq kat tok makchaq
tok kata..
'kulit dia lagi sedap cicah....'
makchaq cucu mithali...
dengaq cakap tok
makan kulit roti cicah kopi/gulai..
tu kot sampai la makchaq suka kulit roti...
baik kan makchaq ni.. beralah...

Sekian..
review roti benggali dari makchaq

24 comments:

  1. Dah tutop ka Makchaq? Ada sekali saya balik Tanjong, lalu la kot belakang balai polis penang road... nampak ismalia tapi tak dan nak berenti pasai dok kalot nak pi hameediyah! Tak roti benggali la kalau 'luku' tak bunyi kok...kok...kok...no!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tutup dah Ismalia tu..
      Hameediyah... paling sedap dulu2.. tapi la ni x sedap dah... depa ni style kedekut ilmu... mati tukang masak habih la bisness..
      Memang jauh beza rasa lauk2 dia dulu & sekarang..

      Delete
  2. Sayang nya dah tutup pulak ya mak chaq....dah takde lagi lah roti legend .Pembuatan roti manual macam roti benggali ni lah yang rasa nikmat yang sebenar kan mak chaq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang asal dah tutup.. tp rasanya kalau depa tak tutup pun depa pun tukaq uli guna mesin, guna instant yeast & x bakaq guna arang dah..

      Delete
  3. Saya kecik dulu jarang makan roti ni makchaq....Abah selalu beli roti hat mcm Roti sosej tu aja....Mungkin kat Muar tak de kot....

    Makchaq pernah tak makan roti bakaq Kaya Pak Tam kat RnR? Pergh.....mmg sedap ..... rasanya roti tu lebih kurang sama bentuk ja.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat muar x dak benggali kot..ada.ramai org jawa & bugis.. mana nak ada roti benggali.. he he..

      Delete
  4. Hihi... Makchaq ni kata peluh org uli tapi dah semua org makan sebab sedap dan lazatnya tu. Kakak tahu roti tu macamana tapi itulah memang betul sekarang susah nak jumpa dah.

    Dulu masa kakak kecik-kecik kalau bulan puasa ramai yg jual makchaq sebab kami iftar cecah dengan bubur kacang hijau.

    Dah kakak jadi teringin pulaklah makchaq:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedapnya roti cicah bubur kacang...
      Makchaq pun teringgin nak makan yang ori... yg makan baru ni kurang sedap..

      Delete
  5. roti benggali tapi mamak yang buat.

    cicah kari perangat, sedap wooo....

    ReplyDelete
  6. Tulah masalah org kita, kedekut ilmu, bila meninggai dah takdak pewaris, sayang kan.
    Saya tak tau camana rupa roti benggali ni

    ReplyDelete
  7. Tulah masalah org kita, kedekut ilmu, bila meninggai dah takdak pewaris, sayang kan.
    Saya tak tau camana rupa roti benggali ni

    ReplyDelete
  8. lama nya tak makan roti benggali macam ni makchaq
    nostalgia lah tengok roti ni
    seingat kaknoor dok makan roti ni masa sekolah dulu2 ja
    lani tak pernah jumpa dah

    ReplyDelete
  9. generasi la ni makan roti gardenia sebab senang dpt senang dan beli

    ReplyDelete
  10. Roti macam ni saya tak biasa makan Makchaq makanya takdalah suka mana. Suka statement 'Melayu mudah lupa' tu sebabnya sama ajelah dengan saya. Kalau tau sesuatu yang tak bagus, mulalah geli-geleman, tak mau mai lagi tapi lepas tu, berkali-kali mai ^_^

    ReplyDelete
  11. Salam mak chaq. Saya suka roti potong2 makan dengan sekaya home made . Aduhai heaven sgguhlah kalau tak pun cari kari ! pergh he3

    ReplyDelete
  12. adoii..baca peluh tukang uli tu tak tahan tu makchaq...huhu...

    ReplyDelete
  13. Hahaha lawak la makchaq..tak tahan bab rasa masin peluh tu.dah tu pasai melayu mudah lupa..baik la makchaq ni..baguih beralah..kami org org klu taktau luku tu apa saja la.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org png..org org la pulak..typo.haha

      Delete
  14. Meh meh tukar trend..mai makan roti nekcik..tapi kena oder awai awai..ha..ha..limited sebijik jer utk satu customer..minimum 5 customer per day..ha ha

    ReplyDelete
  15. Luku.... arwah mak org selatan.. selalu bila marah dia cakap.. sekali aku luku karang mampus. .heheje

    ReplyDelete
  16. Luku.... arwah mak org selatan.. selalu bila marah dia cakap.. sekali aku luku karang mampus. .heheje

    ReplyDelete
  17. Roti ni sama ke dengan roti yang jual dalam food truck tu makchaq? Kat sini ada jual roti benggali tapi dalam food truck... tak pernah lagi cuba...

    ReplyDelete