Monday, February 15, 2016

CUTI RAYA CINA


Tengah dok semangat nak update
baik teruihkan cepat cepat
kalau dok bertangguh memang tak tulih la...

Cuti raya cina baru ni bawak Nafisah jalan
rancang dari taun lepas nak pi cuti-cuti & mandi laut
tapi asyik tak jadi...


Bercuti yang Nafisah suka..
semua kena ada..
kalau x cukup korum tak best..




Bercuti..
makan kena la international..
makanan thai kat gerai pun jadi la..
yg penting international...

sebenaqnya mak depa tekak international
setakat thai, indon & india/mamak ja..
hat lain x berapa jalan...


Rakyat ramai....
kena dok homestay
jimat sikit...
boleh masak...








Pi pantai..
nak mandi sejuk sangat la pulak..
dah petang..
main ayaq sikit2 jadi la...
esok kita pi tengahhari sikit..








Esok tu kami keluaq awai sikit..
pi pantai lain pulak..
tapi tak sesuai nak mandi
tempat orang bok naik ikan..
kutip kulit siput ja la...




















































Pi balik pantai yang mula tu..
teruih semangat budak ni...
tapi..
baju salin/baju mandi pulak tertinggai
kecewa dia....

Nanti sat mak pi cari baju...











Kecik lagi boleh la pakai baju ni..













Cantik pulak....
hampa pi berdiri situ..
mak nak ambik gambaq...
Dah nama cuti..
bukan ada apa nak hambat..
relax ja....

nak melukih 2 jam pun tak pa...










Wefie...
kesian depa kat belakang..
jenuh sengih...
gambaq kabuq... he he..


















Tak buleh nak pebetui pulak gambaq ni....
sepanjang bercuti makchaq dok buat puzzle ni..
5 hari baru siap..
susah nak mampoih kata orang penang..

Alhamdulillah.. syukur atas nikmat percutian ni...
walaupun masa mula sampai Nafisah demam,..
cuaca pulak macam tak jangka...
tapi keseluruhannya syukur sanggat2 atas nikmat ni...

42 comments:

  1. Alhamdulillah... waktu berkualiti bersama keluarga. Pastinya seronok, kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betui kakcik..
      Kalau tak bercuti kadang2 nak bersembang pun x dan

      Delete
  2. betui tu sementara tgh semangat baik update.hehe..

    syok noo jalan2 pantai..laut..dpt mandi manda..mestilah napisah yg paling suka kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama dah dia dok ajak mandi laut.. dari cuti hujung taun lagi... tak dan nak bawak...

      Delete
  3. Itulah indahnya bila bercuti seisi keluarga semua ada bersama. Bukan tempat atau harga jadi pertaruhan tapi ukhuwah itulah yg buat senyum berpanjangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila semua dapat bercuti bersama memang rasa seronok sangat..
      Bila hari kerja masing2 sibuk... makan pun selalu x dpt semeja.. ada yg balik lambat..

      Delete
  4. Hamboi cuti sakan noooo makchaq....pi laut bagai tudiaaa....seronok pi cuti semua sekali ada kan makchaq....Nafisah la yg paling seronokkkk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang nafisah yang nampak happy sekali... semua cuti dok melayan dia... dah besaq pun manja lagi...

      Delete
  5. salam makchaq
    tekak kita sama lah international tpi jadi nya " Inthaidondia " haha kann

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo sama rupanya kita...
      Makchaq klu cina, korea, jepun.. memang x boleh pi... western boleh la sikit2..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  6. Selain daripada makanan ruji kita orang Melayu, kira internationallah tukan, Makchaq. Saya pun ikut mood. Adakalanya time jenjalanlah tekak Melayu datang. Time dok rumah, tetiba tekak terasa nak makan menu antarabangsa sikit. Pemalas nak masak sebenarnya tu ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq makan kena ada pedas masam masin.. baru laju...

      Delete
  7. Bestnye pegi jenjalan...kami xsempat kemana pun lg tahun sibuk memanjang...adk2 duk tanya dah time cuti sekolah pun memerap kat umah..harap blh bercuti mcm akak jgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang seronok jalan2 cuti2.. telease tension..

      Delete
  8. CNY baru2 ni adik ipar bongsu bertunang.. jadi takde perancangan nak berjalan ke mana2.. berkumpul di rumah MIL je lah.. lain dari tu melepak makan2.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq pun kalau ada hal keluarga memang dulukan hal keluarga..
      Tapi cuti baru ni x dak apa.. tu yg pi jalan

      Delete
  9. Replies
    1. Pi pantai kalok.. satu lagi tu pantai apa tah.. tak ingat

      Delete
  10. Seronok lah bercuti cukup korum kan mak chaq...makan no hal lah kat mana janji sedap.
    Suka tengok nafisah dengan baju warna terang tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq pun seronok bila semua ada....
      Budak2.. comei la baju terang.. kalau makchaq pakai pengsan...

      Delete
  11. Seronok juga holiday ke pantai boleh berendam cuaca panas ni.Bertambah meriah Klau semua anak2 ada. Comel aje nafisah dengan baju colourful mcm rainbow kak Zai gurau aje hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berendam seronok... yg malas nak salin2 baju kat toilet tu... tu yg pakat malas nak mandi.. Nafisah sorang ja mandi..
      Kalau sewa chalet tepi pantai senang sikit.. ni jauh..

      Delete
  12. Alhamdulillah..
    Bila semua korum cukup baru best jejalan kan MC..
    Lama gak tak mandi pantai ni..
    Mcm nak pergi pantai pulak bila tengok pic MC ni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq ni pun lama tak pi pantai.... macam tak dan ja selalu.. tapi kesian kat Nafisah.. tu yg bawak jugak tu..

      Delete
  13. penang memanglah...

    mampoi... gila... semua cayaq kat mulut.

    saya dulu pun bila mula mai penang, macam cultural shock jugak la, bila dengaq gaya bahasa yang tak sama dengan tempat asal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. He he... orang penang memang ghaplah... cakap kasaq tak macam orang negeri lain...
      Maksud tak la terum mana.. tp orang dengaq buleh tenganga..

      Delete
  14. Cantik baju Nafisah..colorful rainbow...:)
    Betul tu makchaq, bila family ramai ni, berbaloi sewa homestay.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak pompuan jenuh pilih baju DZ..RM10 je baju rainbow tu..

      Delete
  15. cuti lama ye.. best tu makchaq.

    kipidap makchaq.. rajin2 lagi ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cutinbersambung.. dpt la lama sikit yan..

      Delete
  16. Pantai mana ni makchaq? Krabi ka? Yalah dahbkatanya bercuti, krnalah complete satu family baru syok!
    Cantiknya Nafisah berbaju bebek duk jalan tepi pantai tu...

    Ramai bloggers dah kurang mood nak menulis la ni termasuklah saya. Tenggelam timbui hihi...

    Wah gambaq last yu mmg lomatik...i loike

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah lagi sampai Krabi...
      Memang seronok cuti sekeluarga..

      Baju bebek tu senang nak salin.. he he..

      Delete
  17. Salam balas singgah makchaq;)
    Amoii mak aii, sonoknya pi jenjalan mkn hangin
    Sgghla kalo dah pi reramai mmg kena sewa homestay baru berbaloi2 kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali makan angin relax2 seronok...
      Kami ni x boleh dah nak duduk hotel dah..ramai..

      Delete
  18. salam perkenalan ye...

    seronoknya bila dpt luangkan masa bersama keluarga... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  19. salam makchaq...sihat ke?
    rindu la...

    syoknya main puzzle...kadang2 mmg pening nak buat puzzle tapi bila berjaya selesaikan, rasa bangga sangat kan...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rindu jugak kat kawan2 blog.. tapi keadaan x sesuai...

      Makchaq memang suka buat puzzle... lagi susah lagi suka.. entah apa2 kan..

      Delete
  20. Alhamdulilah suka tengok Makchaq gi cuti cuti..gumbiraa cik puteri bongsu tu ye...mmg homestay ni senang nak makan minum kan..lagilah bila ahli rombongannya ramai.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. memang dia la paling happy...sekali sekala dpt berjalan.. balik tak habih dok bercerita...

      Kami memang x sesuailangsung dah nak dok hotel... ramai sangat..

      Delete
  21. Alhamdulilah suka tengok Makchaq gi cuti cuti..gumbiraa cik puteri bongsu tu ye...mmg homestay ni senang nak makan minum kan..lagilah bila ahli rombongannya ramai.....

    ReplyDelete