Thursday, October 3, 2013

HATI MAK..


Semalam

dalam pukui 9.30 Amir telefon

" mak, Amir balik lambat sikit malam ni, nak jumpa customer "
" ok, hati2, jangan dok tunggu sorang-sorang kat tempat gelap pulak "
" tak la... Amir janji jumpa kat kedai mamak la.. tapi tak makan nak balik makan kat rumah "
" ye la... baik2 drive balik nanti.."

Macam tu la hati makchaq... sentiasa risau bila anak-anak/pakchaq  pi mana2 drive sorang-sorang
makchaq memang tak boleh nak tenang....
Amir pulak selalu jumpa customer malam-malam
ye la dia habih kerja pun pukui 10 mlm
buat part time pulak, juai macam2 handphone/komputer segala benda..

Tak sampai pukui 10.30pm dia dah sampai rumah

" eh...dah balik? "
" customer tak datang.... Amir call2 pun tak angkat.. dah la Amir dulukan duit.."
" mungkin dia dapat harga lagi bagus kot..tu yang dia tak jadi ambik kat Amir "
" tak mungkin.... Note3 ni Amir jual RM2199, Amir tak rasa ada orang sangup jual lagi murah..kira harga modal ja ni.. siap screen protector ngan cover 2250 ja"
" tak pe la... kalau dia tak jadi, mungkin ada orang lain nak beli.."

Makchaq kesian jugak la kat dia, keluaq duit dulu... tapi nak buat macam mana tak dak rezeki la tu..

Nak dekat tengah hari tadi dia call makchaq..

'' Mak, nak tau tak kenapa customer Amir semalam tak datang  "
" entah..la.."
" dia accident... meninggal... masa nak datang jumpa Amir tu.. "
" mana Amir tau? "
" mak dia telefon masa Amir tengah drive tadi.. Amir rasa bersalah sangat.. rasa sakit perut macam nak muntah..sebab malam tadi Amir rasa macam marah jugak kat dia.."

Innalillahhiwainnailaihirojiuunnn

Makchaq tak terkata, makchaq terus menangis.. sayu..sedih sangat2

Hati mak...
memang dapat rasa macam mana sedihnya yang mak arwah rasa
itu yang mak2 ni  selalu takut..bila anak2 ni pi mana-mana..

Malam ni Amir kata InsyaAllah dia nak menziarah keluarga Azmi
depa bukan kenai pun..
dia pun baru hari ni tau nama arwah tu Azmi bila mak arwah telefon..

Semoga roh Azmi dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman

71 comments:

  1. Hajat tak kesampaian... Moga rohnya ditempatkan bersama para solihin.. Amin

    ReplyDelete
  2. innalillah..kesiannya..tu la kan kak.. anak anak kecik macam saya ni risau bila tinggal nak pegi keja.. bila dah besar pulak risau bila diorang keluar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betui Rai...
      masa kecik risau nak tinggai takut jatuh ke, kena dera ke.. dah besaq risau jugak... mak ni macam tu la kan...

      Delete
  3. Al-Fatihah...

    Tulah Makchaq anak2 ni kita akan risau depa sampai bila2, masa kecik cara kecik bila remaja mai kot lain pulak risaunya bila dah kawin hal lain pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kan Aina... bila la boleh relax...

      Delete
  4. Macam tu hati mak2 kan mak chaq.
    Alfatihah buat arwah azmi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2 sampai kena marah ngan pakchaq... dok risau sangat...

      Delete
  5. Innalillahi wa inna ilaihi roji'un..Sedih pulak saya dibuatnya..Saya pun tengahari tadi mak habaq ada jiran lama yg dah pindah dulu meninggal. Baru ja minggu lepaih mak saya cerita adik pada jiran tu mengadu abang dia (yg meninggal tu) dok mengamuk marah2, padahal dia tak pernah buat perangai macam tu. Rupanya itu petanda dia nak pi meninggalkan keluarga..
    Al-Fatihah buat arwah Azmi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedih Dinas.... kita yang tak dak kena mengena pun rasa sedih.. apa lagi keluarga depa kan...

      Delete
  6. salam..
    Al-fatihah

    sabar dan redha selalu walau ia berat untuk di hadami. jemputlah ke blog saya http://ummuainni.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih singgah..InsyaAllah makchaq pi blog cahaya

      Delete
  7. alfatihah.
    semoga tabah keluarga amir menghadapinya

    ReplyDelete
  8. alfatihah buat arwah Amir..sbgai ibu apa lagi kita boleh buat selain doakan anak anak.Risau kita tak pernah bertepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tu la antara doa kita sentiasa kan...tapi tang risau tu kadang2 tak boleh nak kawai..

      Delete
  9. Innalillahhiwainnailaihirojiun...

    Hati ibu manalah yang akan tenang jika anaknya keluar dan lambat pulang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betui kakcik
      kadang2 sampai tak boleh tiduq dok tunggu depa..

      Delete
  10. ahhh..
    sedihnya dengar...

    sebak

    al fatihah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq pun sampai hari ni bila teringat sedih..

      Delete
  11. Innalillah..
    sape nak sangka..begitu ajalnya

    ReplyDelete
  12. innalillah...
    sebak baca entry makchaq ni. al-fatihah buat arwah Azmi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq pun tak tau pasai apa sedih sangat.. pada hai tak kenai pun Azmi... mungkin pasai dok cakap pasai dia malam sebelum tu kot..

      Delete
  13. IM dah tak mau risau pasal anak-anak IM. bagi IM, mereka lelaki dan dah besar panjang. Biarlah mereka mencipta gaya hidup sendiri. asalkan tak menyimpang dari jalan yang lurus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin ayah2 boleh kot... tapi makchaq rasa kalau mak-mak ni memang susah nak buat tak risau hai anak-anak.. besaq kecik rasa sama ja risaunya..

      Delete
  14. kalau saya berada di tempat amir, saya pun pasti sedih sangat. syukurlah, akhirnya tahu cerita sebenar..kalau tak , bukan kata amir..saya sendiri pun, mesti ada perasaan geram kat arwah.
    al fatihah buat insan bernama Azmi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang Amir sedih sangat sebab dia dah buruk sangka... nasib baik dia tak marah masa msg arwah malam tu.. dia hanya kata
      'saya kena balik dulu sebab dah lambat & kalau masih nak telefon tu esok la jumpa'. dengan msg tu la mak arwah telefon Amir & mintak maaf arwah tak dapat ambik telefon sebab dah tak ada...
      tu yang buat Amir sedih sangat..

      Delete
  15. As salam makchaq,

    Innalillah... Berderau darah saya baca cerita ni... Bkn salah Amir pun... dah smp ajalnya tiada siapa yg tahu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Marya

      Memang dah ajal... tapi makchaq sampai hari ni sedih bila teringat..

      Delete
  16. innalillah.. berderau darah baca entri makchaq

    psstt! acu dah lama tak jenguk blog makchaq sebab link hilang :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq pun jarang2 dah bw la ni... kadang2 singgah baca tapi tak komen sebab nak cepat

      Delete
  17. Innalillahiwainnailaihirojiun...

    Makchaq..
    Salam Aidiladha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam raya haji Norh..
      dah sterlambat la pulak...

      Delete
  18. Innalillahi wainnailaihi roji'uun.. begitulah kalau sudah tertulis tak tunggu barang sesaat.

    Selamat Hari Raya makchaq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betui...billa dah ajal tak tunggu walau sesaat...

      Delete
  19. Takziah buat keluarga arwah..

    psstt: Lan pun pernah kena.. member dia meinggal sebelum sempat buat bayaran kat Lan.. :( takpelah.. dah bukan rezeki kami.. Halalkan jelah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amir tak la rugi sangat... dia pulak pakai note3 tu la ni...

      Delete
  20. Takziah utk keluarga arwah..
    Salam aidil adha utk makchaq dan keluarga...

    ReplyDelete
  21. Replies
    1. Salam Aidil Adha jugak buat MP.. orang pun dah balik haji... terlambat pulak balas...

      Delete
  22. tadi IM baru sembang dengan satu pak cik masa hantar ibu_suri di klinik. katanya; mati tu bukan kira tua atau muda. sakit tenat atau sakit sikit.

    Yang tadi pagi dok elok sembang dengan kita, tau-tau dengaq dia dah mati... pun ada!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betui tu IM..
      Masa arwah abah makchaq meninggai kawan-kawan dia selalu tersilap mai rumah nak ajak dia pi mana2.. depa lupa dia dah tak dak... maalum la tak sakit apa.. tau2 meninggai...
      Tu yang buat mak sedih sangat masa tu...

      Delete
  23. Assalamualaikum Mak Chaq

    moga sihat selalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Atuk..

      Terima kasih dan Alhamdulillah... ada la sakit sikit2 Allah bagi sebagai peringatan...

      Delete
  24. Innalillah wa-inna ilaihi raji’un – Truly to Allah we belong, and truly to Him shall we return.. alfatiha buat arwah azmi tuu

    ReplyDelete
  25. saya tumpang sedih dan simpati...kita sbg mak,faham sgt perasaan sorg ibu bila kehilanagn anak dgn cara mcm tu...al fatihah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak2 ni semua hati dan perasaan sama kot... dapat tau kisah anak kawan ka/ anak orang tak kenai ka/ baca berita ka.. pasai anak2 sakit/meniggai/dera.. apa2 memang terasa sangat macam kena kat anak kita pulak...

      Delete
  26. assalamualaikum mak chaq,,
    saya pun sedih...alfatihah...

    ReplyDelete
  27. Al Fatihah untuk azmi. Ya Allah, senang je nak pergi bila waktu dah tiba kan mak chaq.

    ReplyDelete
  28. Al Fatihah untuk arwah... sedih pulak rasa

    ReplyDelete
  29. Replies
    1. Kita yang mak2 ni memang rasa sedih....

      Delete
  30. psstt: Alhamdulillah.. Lan nampak ok berbanding kelmarin makchaq..

    ReplyDelete
  31. Ya Allah sayu juga membacanya..hati perempuan aka mak mmg mudah tersentuh..even anak org tp slalu membayangkan klulah itu anak kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu yang makchaq rasa... apa lagi mak arwah...

      Delete
  32. singgah & mohon doakan kesembuhan Adik yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga adik dah sihat sepenuhnya....

      Delete
  33. innalillahi wa innailaihirojiun... moga rohnya dicucuri rahmat... sedih pulak baca entri ni... tp betul la... saya pun kalau husband keluar rumah, even bila anak pi tadika... saya sentiasa risau... hati ibukan?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hati mak memang macam tu la kot...cepat risau..

      Delete
  34. inalilahiwainailaihirajiuun...sedey bacanya Makchaq
    Nekcik camtu lah jugak..anak bujang nekcik juai hp..jumpa customer memalam..nak gi hantar ke mana mana pulak tu...lagi x jawap call tu..lagi lah kecut perut nekcik ni ..memacam pikiaq...doakn mereka semua dilindungi Allah dari kejahatan dan kemungkaran..dari bahaya dan kemalangan..doa ibu tiada hijabnya..insyaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la kita... Amir pun buat part time juai macam2... jumpa customer sana sini.. malam2 la selalunya...
      Memang berdoa ja la...

      Delete
  35. Alfatihah...

    Sedih pula bila membacanya. Kita mak-mak ni memang super serius risau bangat kalau anak-anak takda depan mata, tapi takkan termampu nak kawal anak-anak ikut kata hati kita, kan...

    ReplyDelete