Thursday, March 21, 2013

TETIBA TERASA

Kepada kawan2, adik, kakak, anak2 yang dah baca post makchaq sebelum ni tajuk: AMIR
makchaq mintak maaf dulu..

Makchaq terbuat post tu bila baca message Amir kat makchaq dan pakchaq bila kami ucapkan Happy birthday kat dia..

Sebabkan terharu..
makchaq terbuat post panjang macam tu..
sebenaqnya makchaq hanya nak ucapkan terima kasih kat dia sebab diapun  menggembirakan makchaq.

Bila makchaq baca balik post tu
nampak macam makchaq nak eksyen pulak...
harap2 tak dak la sapa ingat makchaq nak eksyen
makchaq tak niat macam tu
saja nak kongsi gembira dan terharu makchaq saja....

Makchaq sebenaqnya jarang baca balik post yg makchaq buat
sebabnya makchaq ni dok kalut nak pi baca blog orang
selalu tengok tang komen ja
bila mai tang post amir
tengok banyak komen kata 'hebat'
sedangkan bukan 'hebat' yang makchaq nak cerita

Makchaq baca balik post tu.... 
tu yg terasa 
entah2 post tu nampak macam nak eksyen

Syukur la tak dak yang rasa makchaq nak eksyen

Makchaq sampai macam nak delete post tu
sebab perasan...
betui la kot kata Cikda
dah tua2 sensitip.. cepat perasan...

59 comments:

  1. hihi.. org tua memang camtu. sensitip tak tentu arah.. suka perasan sendiri.

    cikda x rasa pun makchaq nak eksyen cuma kembang itu tu kompom la..

    p/s: syukur la dia x ikut makchaq..kalu tidak mesti terharu jugak la.. kan..kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mentang2 dia muda.... tapi betui la kot, org tua sensitip sikit, cepat perasan..

      Ha ha... kalau dia ikut makchaq memang terharu dan terharu- paling haru... lambat pickup..

      Delete
  2. Allahu Akbar Makchaq. Saya langsung tak rasa Makchaq eksen. nada tulisan eksen langsung tak macam tu. Saya cuma berbangga sebab Makchaq sudi kongsi kegembiraan itu bersama kami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Aziela.. lega makchaq dengaq

      Delete
  3. Assalam mak chaq.acik tak rasa mak chaq mAcam tu.acik faham bahagia hati seorang ibu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur.. tapi makchaq takut la terlebih cakap..

      Delete
  4. Eh, takdak nada eksen pun entri tu, macam biasa saja pada saya.

    ReplyDelete
  5. eh tak payah minta maaf. Mana ada makchaq nak eksyen.

    Org eksyen ni lain gaya citernya tu ....

    ReplyDelete
  6. Ishhhh makchaq....mana ada nahu eksyen pun dlm post hari tu aihhh..

    Ntah2 makchaq ada terasa ati kat komen saya ka? Alamak apa yg sy tulih ...harap2 komen sy tu tak mnguris perasaan makchaq ya? Ehh risau la sy...apa apa pun klau makchaq terasa sy minta maap...tapi sy pasti 100% komen sy cantik ja...hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eish.. ke situ pulak Saniah...
      Makchaq semenjak berblog tak pernah pun terasa ngan sapa2..seronok ja bila baca dan dapat sembang2..

      Mungkin betui kata Cikda kot. org tua suka perasan sendiri... he he

      Delete
  7. Makchaq..
    tidak sesekali kami yg baca terasa 'nada' eksyen...
    malah tumpang gembira ada anak melayu kita yang berjaya sampai begitu... ALHAMDULILLAH...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lega makchaq dengaq Rahmah..

      Belum habis belajaq pun lagi Amir tu..

      Delete
  8. saya dah baca....tapi tak terlintas pun nada eksyen makchaq .
    saya pun kadang2 rasa begitu takut terlebih walaupun bukan niat kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu yg makchaq takut, takut terlebih....

      Delete
  9. Replies
    1. Terima kasih ziarah makchaq, insya Allah nanti makchaq ziarah kak Nah

      Delete
  10. kadang2 bila kita post sesuatu entry tu lepas publish kita rasa mesti orang ingat kita riak, walhal masa taip entry, tak terfikir pulak. tak pe makchaq..Allah tahu niat kita. tak perlu risau. entry makchaq tu takde yang terlebih pun makchaq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kita tak niat.. tapi takut la seronok sangat cerita kot ter...

      Delete
  11. sapa yg ckp makchaq tulis dgn nada riak?..meh nini tolong pelangkung depa!

    entry makchaq tu cuma luahan hati seorang ibu yg bangga dgn kejayaan anaknya..dan nini turut berbangga dengan kejayaan anak makchaq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak dak sap pun kata.. orang semua baik ja...

      Makchaq ja yang perasan sendiri.. macam kata cikda kawan makchaq tu..

      Delete
  12. eh takder lah makchaq...bila saya baca post tu manis saja...saya tumpang bangga ada anak melayu camtu..nak buat menantu pun bagus.

    ReplyDelete
  13. ishhhh mana ada eksyen makchaq..makchaq kongsi suka dan bangga makchaq atas kejayaan anak makchaq..dan saya tumpang gembira sekaligus jd motivasi diri tuk nasihat anak2 supaya bersungguh2 mcm amir tu utk berjaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu ..saya pun ada anak remaja...lebih kurang umur Amir tu ...kita pun berusaha sebagai mak jadikan mereka terbaik

      Delete
    2. Eye_nee
      Syukur eye_nee pun rasa ok....kita ni berusaha supaya semua anak2 berjaya...

      KPN
      Makchaq pun kagum dengan Dean.. berani, berusaha dan matang dari usia..

      Delete
    3. Terimakasih Makchaq ....selagi kita terdaya kita berdoalah ...dah besar ni jadi kawan

      Delete
    4. Betui KP, anak2 bila dah besaq jadi kawan..

      Delete
  14. takpun mak chaq... tapi memang kadang bila kita baca balik rasa isyh ok ker aku tulis cam gini.. tapi sebenarnya takderperpun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... makchaq takut tak ok la..

      Kita bac blog orang tak seronok ja, kot la yg kita tulis tak ok..

      Delete
  15. Replies
    1. Maaf hari Sabtu baru tengok.. terima kasih singgah...

      Delete
  16. Salam Mak Chaq


    pB ada empat anak dara.
    Jom kita berbesan ....
    he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. alo pB.. cikda baru nak cop.. tapi anak cikda kecik cinonet lagi.. kih3

      tapi anak dara makchaq yg main hoki ais tu cikda kompom nk cop.. tengah terkial-kial kumpul duit nih.. adehhh..

      Delete
    2. Salam pB

      Mana tau kot jodoh kan.....

      Cikda
      Merajuk la khadijah selalu... Anip tu kuat menyakat.....

      Delete
  17. Salam makchaq, sebenarnya sy nak berterima kasih kerana makchaq sudi cerita, seronok baca buat inspirasi. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sy

      Makchaq pun teruja dengan kejayaan ayah dan abang sy..

      Delete
  18. biasa ja pada chek akan entry makchaq itu. normal makchaq..blog ni la tempat kita meluahkan rasa suka, duka..teruja..hiba dan sebagainya. kalau tak boleh nak kongsi apa maknanya. betoi dak, makchaq...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betui jugak kata murni tu...blog tempat kongsi rasa....

      makchaq kot yg perasan... org tua....

      Delete
  19. mungkin lepas ni kalau makchaq baca balik, makchaq tak rasa macam tu pun... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti makchaq cuba baca balik.. terima kasih GB

      Delete
  20. Assalam makchaq
    Tak nampak eksyen apa-apa pun. Yang tenampak, ada yang nak booking-booking berbesan ni. Alahai.... Pak Temuk dah habeh anak pula, tak upaya nak masuk betanding booking. Tapi, manalah tau, bulih pi kendughi anak makchaq nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Pak Temuk
      Itu yg seronok berkawan kat sini.. Boleh bergurau dan rasa macam dah kenai lama...padahai jumpa pun belum pernah..
      tapi mana la tau kan Pak Temuk.. jodoh sapa sangka..

      InsyaAllah kalau kenduri makchaq jemput Pak Temuk.. dengan syarat Pak Temuk tak tutup blog/bagi contact no...

      Delete
    2. Waalaikumussalam Pak Temuk
      Tu yang seronok berkawan di sini.. boleh bergurau macam dah kenai lama..padahai jumpa pun tak pernah..

      Tapi mana la tau kot2 jodoh.. berbesan pulak dengan kawan2 di sini..

      InsyaAllah kalau kenduri makchaq berbesaq hati Pak Temuk, tapi jgn la stop berblog....tak boleh nak contact pulak..

      Delete
  21. Mak Chaq, jgn delete kami suka baca. Bagus jadi contoh untuk org lain. Jgn buat hal pulak nak delete2 tak ada salahnya entry tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdilillah kalau orang lain boleh ambik contah baik....

      Delete
  22. Salam Makchaq,

    Bila akak baca N3 tu rasanya okey jer. Eksyen ker tidak kadang terpulang pulak kepada nada orang yang membacanya.

    Sebagai ibu bila bercerita hal anak-anak memang kita seronok. Apa salahnya menceritakan sesuatu yang baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ani

      Syukur kak Ani pun rasa ok... makchaq takut seronok sangat bercerita terover pulak...

      Delete
  23. Membalas kunjungan....story shows you are proud of him..dah dia mmg active sana sini nak buat camna kan....bukanlah makchaq sj nak eksyen....relax :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq dah relaks dah ni.. Terharu punya pasal keluaq entri lagu tu...

      Delete
  24. itu sekadar berkongsi kegembiraan sebagai seorang bernamaibu...hanya yg pernah jadi ibu saja yg lebih memahaminya...

    ReplyDelete
  25. makchaq jgn rasa bersalah.....x salah kongsi kegembiraan! Biarlh apa org nk ckp.....janji kita tahu yg kita bukan nak brag tp kongsi! Don't worry makchaq.....saya suka baca!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak dak sapa kata apa pun.. Semua ok ja.. Makchaq ni yg perasan lebih....

      Salah sangka.. ..

      Delete
  26. mak chaq..suka jer bca bila ianyer mengenai kejayaan anak anak..saya pun ada juga kongsi mengenai kejayaan anak anak di blog sebab saya tahu anak2 suka baca blog saya..jadi bila mereka baca part yg ibu tulis mengenai kejayaan mereka akan rasa bangga sebab ibu 'ambik tahu' apa yang mereka buat...

    ReplyDelete
  27. Makchaq pun suka jugak baca kalau orang tulih cerita pasai anak2, diri, keluarga..yg seronok berjaya, tumpang bangga..... cerita sedih tumpang sedih.... pasai dah rasa macam kawan rapat..

    Tapi tak tau la pasaipa kali ni terperasan pulak...dah tua sensitip kot.. Macam komen cik da kat atas tu...

    ReplyDelete
  28. ok je makchaq.. ;)
    ai suka baca entry tu..

    ReplyDelete