Wednesday, May 18, 2016

DULU LAIN SEKARANG LAIN

2 bulan lepas pi majlis dapat pokok kaktus ni ganti bunga teloq
1st time dapat pokok....  orang cari kelainan...
Baru ni.. dapat ni pulak
Lagi besaq...

Kami dapat sorang satu ngan pakchaq.

Bunga orkid dari Taiwan

Masa bagi depa pesan jangan lupa siram pulak....

Tapi..
Makchaq ngan pakchaq tak
pernah tanam orkid..
kami tanam benda hat boleh makan ja...

Jadi kami bagi kat kawan pakchaq
dia peminat orkid..

























Entah-entah lepas ni pi majlis dapat pokok lagi besaq....
pokok durian ka mempelam pulak .....
tak pun dapat anak ayam ka,  anak itik
sapa tau kan..
orang makin kreatif

Apa pun...Alhamdulillah....rezeki penerima..
semoga yang memberi makin murah rezeki..
tak reti nak jaga..boleh panjangkan rezeki tu pada orang lain..
phala pun makin panjang...

32 comments:

  1. Hihi... kalau dpt pokok durian jenuh nak pikul bawa balik makchaq. Kalau kita dekat kakak nak pokok orkid tu. Biasa orkid tu ada di China/Taiwan tau MakChaq. Bunga dia pun besar - cantik:)

    ReplyDelete
  2. Dapat orkid makchaq? Klau kak Zai dapat boleh melompat kegembiraan. Mahal tau orkid tu dulu kak Zai beli rm48 satu.

    ReplyDelete
  3. Macam-macam kelainan sekarang kan?

    Hari tu kakcik dapat kicap. Ok juga. Sedap kicapnya... :)

    ReplyDelete
  4. Wah unik2 nya goodie skg ya mak chaq...
    Bestnya dapat pokok2 bunga ,kalau saya memang saya jaga tu .
    Kalau dapat anak ayam,anak itik tak ke riuh bunyinya pulak ...hihiii.

    ReplyDelete
  5. memang lain sekarang ni kan mak chaq..kattempat acik orang bagi gula pasir pun ada..boleh guna tiada pembaziran

    ReplyDelete
  6. Saya suka tengok tapi tak reti nak jaga, kalau saya dapat macam Makchaq dapat tu mesti saya akan bagi pada mereka yang suka dan pandai jaga.. ;)

    ReplyDelete
  7. Hahaha! Yalah Makchaq! Takut nanti makin kreatif, macam-macam orang beri buat door giftkan. Kalau dapat biji durian, elok juga tu. Tuan majlis suruh kita mula tanam durianlah gamaknya untuk anak cucu! Tapi kita sebagai penerima senyum ajelah bila dapat. Kalau suruh beli memang tidaklahkan, Makchaq ^_^

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum makchaq
    amboii kreatif sungguh orang sekarang ni
    dari pokok kaktus ke orkid
    bukannya murah tu mesti makchaq pi majlis orang kaya ni
    kalau di brunei trend skrg ni bagi minyak masak, beras, nescafe botol, glo haha
    pokoknya semua nya ut kegunaan harian
    dah save dah tu kalau pi anak beranak kan heheee

    ReplyDelete
  9. eh cantiklah dlm pasu kecik cmtu..

    ReplyDelete
  10. Wah! cantik nya door gift pengantin.
    boleh cilok idea nie kot mana tau sampai jodoh acu nanti..hehehe

    ReplyDelete
  11. Kreatif sungguh!
    Tapi saya lebih suka dapat makanan. Dapat barang2 ni...kadangkadang takdak tempat dah nak simpan.

    ReplyDelete
  12. Sekarang ni doorgift pengantin memang nak yg rare je kan makchaq..agaknya berapa la modal utk sepokok orkid ni kan..org la duit ada tak berkira..tp tulah tak semua org boleh jaga n simpan dengan baik..bagus makchaq bg kt kawan pakchaq..ay least terjaga dek tuan baru.pahala pun dapat

    ReplyDelete
  13. Cantik.

    Kalau dapat durian sorang sebijik lagi best kan hehehe.

    ReplyDelete
  14. Macam-macam jenis door-gift sekarang ni..
    So far belum pernah dapat cactus & pokok camtu..
    Creative sungguh :-)

    ReplyDelete
  15. Wahhh!!! untung na dapat hadiah besaq besaq balik kenduri kawen.....
    Tulah.... org org sekarang ni semakin kaya agaknya ya makchaq, kasi buah tangan pada tetamu bukan main lagi....

    ReplyDelete
  16. Wahhh!!! untung na dapat hadiah besaq besaq balik kenduri kawen.....
    Tulah.... org org sekarang ni semakin kaya agaknya ya makchaq, kasi buah tangan pada tetamu bukan main lagi....

    ReplyDelete
  17. Uiii makchaq kayanya kluarga pengantin ye..mewahnyaa..hebatnya

    ReplyDelete
  18. Uiii makchaq kayanya kluarga pengantin ye..mewahnyaa..hebatnya

    ReplyDelete
  19. Wah kayanya kluarga pengantin ye Makchaq...hebat hebat cenderahati...

    ReplyDelete
  20. hehe...kelakar la bila terbayang usung bawa blk pokok durian..mempelam...

    ReplyDelete
  21. adoiii lawak la makchaq ni...kalau dpt gift anak ayam mmg win sgt tu...hahaha...
    mana tahu kan, apa je boleh jadi sekarang...org makin kreatif...

    ReplyDelete
  22. Salam make chaq...
    Betul tu terlalu creative.. sekarang ni.

    Mahu banyak makan duit.

    Semua buat terlebih lebih. Dari banner. Pre wedding photos...mengalahkan royalty yg celebrity.
    Poker besar takpe.
    Tapi kalau menjadi culture yg diserapkan dlm adat kita kesian la pula...bakal Pengantin yg today berwang tapI nak buat sama.
    Peer pressure dari mashararat. .

    Tap kalau bapa buka kilang kicap ..OK gak beri tetamu dual Botol sorang. Kicap main Dan manis.

    Kiran kurang bule absorb costs majlis.
    Tauke nursery bole bwri Benih durian..d24. Kelapa matag heheheh

    ReplyDelete
  23. Mak chaq.. salam ramadan.. rare betul tu dapat orkid. mesti kosnya besaq..

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum mak chaq.. Salam ramadhan..

    Hehe. Orang sekarang makin kreatif, kan mak chaq. Tapi saya kahwin hari tu masih bagi bunga telur sebab kononnya nak mengimbau zaman kecik-kecik dulu. Hihi :)

    ReplyDelete
  25. eh Best tu. Dapat benih pokok2....seruan Berkebun Sedunia.

    ReplyDelete
  26. Pasni dpt pokok hybrid+pasu la ye.... first time jumpa goodies bag camni,cikna suka kaktus sbb xrenyah Nk jaga,huhuu...;-)

    ReplyDelete
  27. seronok kan dapat benda2 yang macam ni.. kalau telur je dah muak

    ReplyDelete
  28. Mana entri ni makchaq....lama duk diam?

    ReplyDelete
  29. Mana entri ni makchaq....lama duk diam?

    ReplyDelete
  30. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete