Friday, April 11, 2014

JANGAN SYUHADA PULAK JADI MACAM MAKCHAQ

Petang semalam (Khamis) hantaq Syuhada ke  LCCT
dia kena kerja di Penang hari ni (Jumaat)
Syuhada sampai dari opis dah 7.30 
lepas dia solat  kami keluaq rumah dalam 7.40 
flight dia pukui 8.45.. macam ribut Hadi bawak kereta
nasib baik dan sampai... 10 minit lagi gate nak tutup

Teringat pulak masa dulu2 masa Syuhada ngan Hadi kecik2
kerja makchaq pun macam dia la jugak
kelam kabut.. tambah pulak anak kecik2
kalau ke tempat2 tak dak flight.. jenuh la.. pagi2 buta drive sorang-sorang
nak pi sehari sebelum dah kesian nak tinggai budak2...

Bila pi dengan flight pun sama
sebelum subuh dah keluaq pi airport
ambik flight paling awai.. lepas kerja  biasanya teruih balik 

Pernah sekali sampai airport Ipoh nampak lengang semacam..
tapi buat tak kisah la.. 
lalu pekan Ipoh pun lengang ja...tanya driver teksi
rupanya Perak cuti hari jadi sultan...
apa rah... orang Perak.. bagi date depa cuti...
patah balik melangut kat airport berjam-jam tunggu flight..

Pernah jugak nak tertinggai kapai terbang
makchaq bila check in pagi2 teruih check in balik sekali
dulu2 mana ada checkin online,  semua buat kat airport
lepas tu tersilap pulak tengok departure time
konpius  dengan no flight 
turun ja kereta dah dengaq nama kena announce
lari pecut sepanjang jalan ke gate tak kisah dah orang tengok
sambil jerit KL KL..
mat2 & minah2 salleh siap bagi semangat.. 
run run run for your flight...
sampai kat gate k/terbang dah gerak sikit dari corong tu.. 
tapi budak2 jaga corong tu ketuk2 kat dinding pilot tu tunjuk makchaq yg tertinggai
depa stop, bukak pintu tapi jarak la dah corong tu dari pintu k/terbang
dah nampak la jalan kat bawah tu..

" boleh lompat?"
" boleh boleh boleh" cepat makchaq jawab..takut kena tinggai..

dah la dengan beg fail, beg plastik, jaket, kasut tumit, kain pulak ketat sikit..
mula2 campak beg, jaket, beg plastik.. 
pastu rasa takut pulak tak lepas.. bukak kasut baling masuk
ke belakang sikit....angkat kain sikit.....ambik lajak... lari.... lompat !!!
Alhamdulillah... lepas.. kutip beg semua pakai kasut.. lega..berpeluh2 la tapi..
budak2 jaga tu siap tepuk tangan...gelak2..
stewardess muka macam nak marah mula2 
tapi masa makchaq dah lompat masuk tu dia senyum gak la... 
dah depa kena sentiasa senyum kan...  

Entah macam mana gaya makchaq masa tu entah la
tapi masa tu tak pikiaq apa dah.. yg penting jangan terlepas flight tu
tapi pakchaq tak tau pun kisah ni..
tak cerita takut kena marah pasai makchaq ni selalu lengai....

Tapi la ni jangan buat pasai ..... 
dengaq cerita lepas gate close memang dah tak boleh masuk
walaupun flight delay....

Tapi ada jugak pengalaman yang buat makchaq jadi fobia naik flight
masa tu makchaq kena pi Kuantan
flight balik habih jadi kena tidoq sana.. memang sedih la..
kerja makchaq habih cepat.. 
pukui 11 makchaq dah pi standby kat airport
last dapat la flight petang pukui 5 lebih.. 
flight tu penuh jemaah haji.. ada 2 row depan ja yg bukan jemaah
bila sampai Subang hujan lebat sangat flight tak boleh mendarat
lepas 2 attempt, semua dah senyap.. tiba2 ketua rombongan haji bercakap
"assalamualaikum bakal2 haji dan hajjah semua.. sekiranya kita tidak 
sempat sampai ke baitullah kita dah dikira pahala haji., marilah kita
sama2 mengucap dan bertakbir...."
depa pun mengucap dan Allah hu Akhbar ramai2..

Makchaq masa tu.. memang tak tau nak kata...
ikut la mengucap..berzikir baca macam2..
mati la aku..terus teringat anak2.. pakchaq.. macam2 la..
Dok pikiaq pulak aku sepatutnya tak balik hari ni..
saja la nak menempah ni..
kereta tinggai kat airport 
pakchaq pun tak tau makchaq nak balik
kalau dengaq terhempas ka memang dia tak kan kisah punya..

Syukur Alhamdulillah panjang lagi umuq kami..
lepas pusing2 lama dapat la turun...
sampai rumah pun tak cerita apa2 kat pakchaq..
lama lepas tu baru cerita..

Amboi panjangnya.....
Sorry na..

60 comments:

  1. makchaq...lucunya
    saya ni travel dengan kereta je pun kadang2 kalut..
    haha...
    tak dapat bayang makchaq angkat kain melompat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq ni pun selalu kalut kelam kabut...tambah masa anak kecik2.. macam tak cukup tangan...
      Makchaq pun tak boleh imagine dah macam mana la gaya masa tu... he he

      Delete
  2. salam ziarah makchaq..hihi..senyum sorang2 =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq pun bila ingat2 balik rasa nak gelak jugak...

      Delete
  3. Kalau acik kan mak chaq memang dah kena tinggai dah sebab tak sanggup lompat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu kisah lama Acik, masa zaman muda2... kalau la ni.. memang tertinggai la... jalan pun dah slow.. he he

      Delete
  4. haha...sangat2 kelakar makchaq melompat kedalam flight tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kejadian tu tak rasa apa pun... malu pun x ingat... yang penting kena balik jugak...

      Delete
  5. Hahaha..bravo makchaq.. Makchaq the only one kot yg melompat masuk flight.. ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti ada orang lain macam makchaq jugak... tapi depa tak cerita la...

      Delete
  6. kiranya makchaq ni pernah jadi stunt lah ye....

    ReplyDelete
  7. heh he hehhh!!
    kelakau lah makchaq ni!!
    berteraboq kasut tumit tinggi!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa tu tak rasa kelakar pun... cemas je takut ketinggalan k/terbang.... bila ingat balik ... nak gelak jugak la..

      Delete
  8. cerita makcaq ni bestlah lawak pun ada...yang last tu seram sket....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam-macam pengalaman masa kerja.....tapi masa kejadian last tu memang dah ingat mati dah... jemaah semua dok mengucap dan bertakbir tak berenti...

      Delete
  9. kelakaq makchaq,
    mcm mcm cerita sebenagnya kan .Boleh buat adegan drama masa departure.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang macam2... tambah kalut2... tu tak campuq tertinggai barang, salah tempat.. sakit perut.. serik rasa kerja macam tu..

      Delete
  10. Makchaq
    Kenangan lompat masuk k/ terbang
    Siapa pernah dpt pengalaman mcmtu?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2 ada la orang lain ada pengalaman sama... kalau tak mesti budak2 jaga tu pun teringat orang tertinggai k/terbang yg sanggup lompat masuk... malu tau...

      Delete
  11. Seronok n kelakaq dengaq cerita pengalamam MC ni.. betui tu kita kalu dah terpaksa bolih ja buat kalu sebelum ni tak bolih.. terdesak la katakan.. lantak pi lah depa nak gelak ka apa ka kannn.
    hebat MC..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betui tu Bunda.. kalau terpaksa/terdesak sanggup..
      Semua tu memang jadi pengalaman pada makchaq..
      tapi masa tengah mengalaminya tak happy langsung.. kelam kabut jadinya.. tambah masa tu anak kecik2 lagi...

      Delete
  12. Kelakar pulak dengar cerita kalut makchaq ngan kapal terbang nih. Boleh main lompat-lompat, buka kasut bagai yek. Best, best, best memang lucu kisah ni makchaq. Kalau saya mungkin takkan lompat sebab nak control ayu perempuan melayu terakhir. Tertinggal flight biarlah...(kalau company yang bayar, kalau saya bayar kena fikir 18kali gak tu nak lompat ke tidak) Kalau lompat pun mesti nak terkam abang steward yang bergetah dulu...alah-alah manja gitu...keh3x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq time2 tu memang tak dan nak kontrol ayu.. (memang tak ayu pun..he he) kelam kabut sentiasa.... pagi2 buta dah gerak.. sari kat luaq.. masa balik lagi la berserabai... tak kuasa nak touch up2, kalau lompat terpeluk steward pun entah2 dia yg lari..

      Delete
  13. Adoiii lah hai...dok gelak2 baca part nak kena tinggai tu...siap campak habih fail baju kasut tumit tinggi bagai...ambil lajak...hahahahahaha...sakit perut gelak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. La ni memang makchaq pun rasa lawak.. tapi masa tu gabra habih, takut tertinggai....

      Delete
  14. Mak chaq, kalau saya pun, saya sanggup lompat. Tak kira lah. Kalau dah terdesak, saya sanggup jer buat apa pun. Tapi saya kerja biasa2 jer. Tak ader experience nak naik flight banyak2. hehehehehhe. Makanya pengalaman saya lebih kepada on the road saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila terdesak sure boleh kan....
      Makchaq pun keja kuli biasa2 ja.. tapi masa tu department makchaq hanya ada makchaq dengan boss.... tu yang kena pi sana sini cover boss yang kena attendmeeting x sudah2

      Delete
  15. Hihi... kakak gelak sorang-sorang baca kisah makchaqa ni. Harap Syuhada tak macam makcahqlah. Makchaq ala-ala wonderwomen bolehlah lompat baling semua barang. Syuhada feminin sangat tak sanggup dia buat itu semua hihi...

    Apa pun tak fobia naik flight dah bagus daripada yg fobia susah juga kan makchaq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq pun boleh pasai kenangkan anak2 kakZakie.. kalau tak sebab kesian anak2 yg tinggai, boleh je bermalam kat mana2. Tapi la ni bila ingat macam2 kejadian tu rasa kelakar la pulak..

      Sampai sekarang makchaq x suka naik flight.. rasa x relax..

      Delete
  16. Mak chaq tak dapat nak bayangkan selak kain pastu lompat...ahahhaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan la dok bayang Aina... buat malu makchaq ja... harap2 budak2 yg jaga corong tu pun lupa la kisah ni...

      Delete
  17. hehehe suka baca citer mc ni.... pengalaman plg berharga dlm hidup ni mc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pengalaman KA...tapi pengalaman yang bikin malu je...

      Delete
  18. Salam makchaq..lama tak singgah sini..dulu ada singgah tapi asek old stori jaaa... masuk sini hari ni happy dan senyum kucen bila baca entri ni. pengalaman tak jual kat supemereket ni!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cik Mid
      Makchaq ni suka baca dari tulis.. tu yg forever old story... tambah pulak la ni sibuk sangat... nak baca pun tak berapa nak dan dah..
      Dah lebih setengah abad... macam2 pengalaman la.. Cik Mid pun tentu banyak pengalaman hat best2.. cuba la crita sikit

      Delete
  19. Replies
    1. Makchaq pun bila orang kata lawak.. tersenyum la jugak...

      Delete
  20. heheh. geng watson nyambek jugak rupanya makchaq ni ek. la ni pakchaq dah tau la kan?

    heheh~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa tu ja la GB... la ni kaki pun dah berkeriut.. la ni dia tau pun tak kisah dah... tak kan nak marah kisah lama..

      Delete
  21. hehehe.. makchaq memang luculah..

    psstt: makchaq.. Jumaat malam minggu depan free tak.. tetiba feeling nak pergi jalan2 terapi minda kat rumah makchaq.. hehehe.. nanti kite msg makchaq ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala... Ai minggu lepas tu dah lepas ke?

      Delete
  22. haha lucu lah baca time angkat kain nak lompat masuk flite
    seb baik kain tak relah.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..he.. makchaq lagi takut terjatuh ke bawah tu...

      Delete
  23. baca sambil tergelak2... tak boleh bayangkan... tapi nak bayangkan jg...
    pak chaq dah tau tak citerni...
    ehm keje mak chaq memang bestler tak ler terperap kat opis cam sayani...

    ReplyDelete
    Replies
    1. La ni makchaq pun dah boleh gelakkan kisah tu...he he..
      entahla kalau dia baca tau la tu... tapi pakchaq dah tau bini dia ni memang lagu ni...
      la ni makchaq pun kerja dok opis saja.. tapi makchaq lagi suka kerja dok opis tak payah nak pening2, kelam kabut..

      Delete
  24. Boleh akak bayangkan gelagat makchaq masa tu. Kelakar habih ..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan la dok bayang... buat malu...

      Delete
  25. aduhhh kelakarnya baca kisah makchaq kejor flight..siap main lompat2 lagi tu heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang yang tengok masa tu mesti rasa lagi kelakar kan... bikin malu betui..

      Delete
  26. macam2 ragam makchaq naik kapai terebang..lawak plak sy bayangkan..dlm dok kalut sempat lagi mat saleh bagi semangat...haha kita ni sama la makchaq,jenis lengai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mat2 saleh tu agaknya besa kot tengok orang lari2 hambat k/terbang tu yg depa bagi semangat kot...
      Tak tau la awat makchaq lengai sangat.... kalut pun sama...

      Delete
  27. lawak la makchaq ni... hahaha. Saya siap bayangkan keadaan makcak lompat masuk kapalterbang. Hahaha... i like

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan la dok bayang.. buat malu ja..

      Delete
  28. hehe, seronok pulak baca cite makchaq naik flight dulu. Boleh ya main lompat2....terbayang pulak keadaan makchaq waktu tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. La ni makchaq pun rasa kelakar.. tapi demi anak2 sanggup tu..

      Delete
  29. panjang sungguh story makchaq pasal pengalaman kapal terbang ni.. hehe..

    ps;/ miso dah sampai.. nanti email saya alamat tau makchaq.. kesoma.rai@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kisah lama Rai... entah2 orang lain yg kerja travel2 pun ada banyak pengalaman jugak..

      Delete
  30. seronok baca citer makchaq ni...mmg selagi mana hidup ni selagi masih bekerja mmg sntiasa kelam kelibut...simpang sior nak cepat..nnti kalau da besara mcm nekcik ni..baru legaa bnyak...sesuker hati...kita lah kitchen boss!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la nekcik, makchaq tengok jeles.. tapi masa tak mengizinkan lagi..

      Delete