Thursday, June 6, 2013

KALI NI TULIH CERITA PANJANG

Cerita makchaq kali ni panjang sangat
lepas tulih ni boleh rehat sebulan..
boleh relax2  bw saja...

Minggu lepas makchaq 4 beranak pi Bandung
mungkin ramai yang dah pi
tapi makchaq  tak minat nak pi 
pasai bila orang cerita pi Bandung.. mesti cerita best shopping..
makchaq pulak tak suka jalan shopping2 ni..

Pakchaq yang ajak pi Bandung
nak ziarah bekas cikgu dia yg sedang uzur (orang Bandung)
lepaih beli tiket dapat berita cikgu pakchaq meninggai..
tak dak rezeki pakchaq nak ziarah cikgu dia....

Makchaq macam rasa tak best nak pi Bandung
jadi macam tak dak semangat nak uruskan apa2
pakchaq sibok memang tak dan nak urus..harap kat makchaq

Lagi seminggu lebih nak pi baru kalut nak urus ground
bawak Nafisah at least kena la ada tempat tidoq kan..
(kalau kami berdua tidoq masjid pun tak pa..he he)
Alhamdulillah sehari sebelum bertolak settle booking2 semua

Tak sangka rupanya best pi sana.....
kami tak pi banyak tempat pun 
Puncak - Safari & Masjid At ta'awun
Bandung - Tangkuban Parahu, Hot spring, De Ranch & Saung Angklong

Pi Pasar Baru tak sampai 2 jam, makan, beli telekong, beli kain (ada yg kirim)
tak round2 pun...pi tuju teruih  kedai telekong ngan kain teruih beli... 
factory outlet pun singgah sat sangat pasai Nafisah merengek2 tak suka pi kedai..

TAK KENAI MAKA TAK CINTA (tak sangka bila dah kenai makchaq agak jatuh cinta dengan Bandung dan Puncak)

Masjid At'taawun 
Masjid atas puncak bukit dikelilingi ladang teh. Sejuk, nyaman, berkabus...
Nak naik kena panjat tangga tinggi la jugak.. sebelum masuk masjid semua tetamu/pengunjung kena bukak kasut, lepas tu kena randuk (lalu) ayaq/macam sungai kecik untuk bersihkan kaki - ayaq gunung yang sejuuuuuk ja.... unik dan menarik

Ayaq untuk cuci kaki tu mengalir dari atas tu
Wuduk dan bersuci pun guna ayaq gunung jugak rasanya.. sejuk... 
Kami solat jamak Zohor dan Asar kat masjid ni..
Kat perkarangan masjid. berkabus tak nampak dah ladang teh
 
Safari Puncak
Sangat best & is really worth going... harga tiket sangat murah.. macam-macam ada.. kalau nak banding dengan zoo kita jauh sangat beza...
Kawasan dia luas dan safarinya rasa macam kita masuk dalam temple ruins yg betui2.. pandai sungguh depa buat...
Ada show binatang - gajah, harimau, burung, ikan lumba2 etc
Kami spend  one whole day kat situ.. (9.00am-4.30pm).  Ada banyak rides untuk kanak2 dan remaja/dewasa yg semuanya free... (ada jugak rides yg kena bayaq i.e cable car - tapi tak naik pun, tak dan.. banyak sangat nak tengok..)
















Tangkuban Parahu
Ramai yang pernah pi... cantik, sejuk, nyaman... 

Ceritanya: Ada la sorang budak nama Sang Kuriang, kena colek ngan jin , bila besaq dia jumpa balik mak dia, mak dia ni awet muda sebab makan pucuk kayu kat atas gunung, mula2  dua2 tak tau depa  anak beranak.  Tau-tau masa dok bercanda2 mak di ternampak tanda lahir kat badan sang kuriang, jadi dia tau sang kuriang tu anak dia tapi sang kuriang tak tau.  Tak tau nak buat macam mana, mak dia pun bagi syarat kalau nak kahwin kena buat perahu dalam tempoh satu malam.
Sang Kuriang mintak tolong jin yang jaga dia tapi tak dan siap jugak sebab bila nampak dah nak cerah jin semua tak mau kerja dah.. jin kerja shift malam ja.. jadi tak siap la perahu tu...
geram sangat dia tendang perahu tu sampai tertangkup atas gunung.

(makchaq dah makan 3 helai pucuk awet muda tu, tapi pasai masa makan dah tua... awet tua la kot..he he..)

Hot Spring Sari Ater
Ni pun ramai yang dah pi kot..Macam kat tempat kita.. rendam kaki/mandi berkelah..

De Ranch
Kawasan beriadah untuk kanak2... boleh naik kuda, bot, main basikal, tangkap2 ikan & aktiviti outdor lain.. Pi sini saja nak entertain Nafisah.. suka sangat dia dapat naik kuda.. sampai tak mau balik..

Saung Angklong
Tempat memertabatkan angklong (alat musik traditional Sunda).  kat sini depa buat angklong dan ajaq angklong untuk kanak2 sekitar Bandung. Pengasasnya Mang Udjo
ada live performance dari pelajar2 di situ.. bukan la macam Vienna Boys yg grand2 tu.. tapi lebih pada untuk berseronok. Performers semua kanak2 hingga  remaja dari umur 4 tahun kot.. sebab nampak kecik sangat..
Pengunjung jugak dapat peluang buat persembahan angklong beramai2 main beberapa lagu.. walaupun boleh kata semua first time try angklong,  harmoni jugak lagu2 yang kami mainkan.. twinkle2, que sera sera, bengawan solo, falling in love with you (chorusnya saja) dan beberapa lagu lain.. pakchaq yang tak minat musik pun nampak enjoy...
Persembahan penutup dari pelajar senior memang sangat menarik.. depa guna angklong yg berderet tu.. rekaan baru oleh anak Mang Udjo yang boleh  dimain  macam main piano..

Sebab pakchaq happy kami (makchaq & Khadijah) dapat beli 1 set angklong mini... suka...
makchaq dah pandai main lagu twinkle2, cicak di dinding & hujan dah turun dengan angklong tu...

Makanan
makanan Sunda la.. dah kat sana orang Sunda...ayam penyek dan lain2 penyek.. penyek tu sambal.. pedas...
makanan Padang pun ada jugak..
makanan international barat/thai/jepun etc makchaq tak cuba pun..fast food lagi la tak pandang...

yang kami suka - ayam penyek, gadoh gadoh, gurame(ikan kaloi) bakar & goreng, tahu semedang & pegedil jagung (side yang sedap). 
Kami cuba masakan padang di Restoren Sederhana Padang pun sedap.  Makan dengan nasik dari beras Cianjur (kawasan peengeluaran beras tersedap di Jawa) tak wangi tapi memang sedap nasi dia.. 

Sarapan free kat hotel.. kami cuba banyak sarapan orang sana.. nasi uduk, nasi kuning, kupat tahu, lontong sayur... sedap2 pada citarasa kami la..

Apa yang makchaq perati di Bandung dan Puncak

1.  Masjid banyak  sepanjang jalan Jakarta Puncak Bandung. 

2.  Depa kreatif menggunakan alam semula jadi sebagai daya tarikan. Bagi yang suka suasana kampung/hutan/pokok/ladang/bendang/sungai/ayaq terjun macam kami anak beranak
memang suka sangat....
Hotel yang makchaq duduk kat Puncak surrounding dia tak diusik.. penuh pokok2 keliling, nak pi kena lalu tepi bendang, jalan sempit.. anak makchaq happy la.....
Tempat makan pun ada yang dalam natural surrounding.  Cimorey Riverside  yang kami singgah 1st day sangat cantik tempatnya, walaupun makanan ok2 ja tapi pemandangannya jadi compliment.  Kampung Daun pun sangat cantik, dalam hutan dengan air terjun dan sungai semulajadi. Kampung Daun ni government depa punya. 

3. Orang sana jugak kreatif cari duit.  Penjaja macam2 juai....yang kandaq lesung batu untuk juai pun ada.. makchaq beli lesung pasai kesian kat budak tu.. dah la kecik,  kandaq lesung batu berat bukan main.. beli satu nak ringankan beban dia.. siap bayaq lebih lagi..
Yang tak berjuai...ada bawak feather duster nak bersihkan cermin kereta,  ada bawak monyet buat persembahan, ada yang jaga tempat u turn, ada bawak beca yg depannya ada macam kuda/ride macam kat funfare.

4.  Orang sana juga sangat sopan santun cara percakapan dan layanan memang baik.  Kat tempat makchaq duduk kat Bandung, bila makchaq tanya iron, depa ambik baju kita tolong ironkan.. makchaq lupa nak order sarapan untuk Nafisah tapi pekerja dia siap sediakan  mee sebab dia tengok Nafisah suka makan mee..
Nafisah nak naik kuda penjaga tempat tu pi panggil orang kuda  mai kawasan kami duduk tu bagi Nafisah naik pusing2 kat situ (bukan kita suruh, depa yang offer)

5.  Tandas kat sana bersih.. kat masjid  kat tempat makan,  kat tempat peranginan, kat zoo.. semua bersih...agaknya pasai pekerja semua orang depa jadi semangat menjaga kebersihan tempat sendiri


MALAS NAK ADJUST GAMBAQ, TENGOK BAWAH NI JA LA SEMUA KAN...


Kuda belang sampai engok dalam kereta nak suruh ambik gambaq



Me with my blue eye boy...Berani dak makchaq...
Rimau ni baru lepaih makan, bau macam daging korban..  



Baring2 tunggu makanan sampai kat Kampung Daun


Makanan dah sampai...sayuq tu paku rawan goreng (ada ka yang
kenai sayuq paku rawan?) 




Sibuk nak tengok ikan - Kampung Daun

Happy sangat dapat naik kuda pakai baju red indian



Entrance taman burung dalam Safari




Hotel kat Puncak -dalam hutan






 





 

Nak pi hotel Buena vista tu kena lalu jalan kecik sebelah sawah
bertingkat ni



Saja nak boh gambaq guide/driver kami yg sinetron ni.. he he


69 comments:

  1. Tengok gambaq pun dah seronok, inikan pulak tuan badan yg pi tu, hehe. Kalau ikut pengalaman saya la, bila nak pi satu2 tempat tu rasa tak seronok, bila dah betoi2 pi mesti seronok, tak macam yg dijangkakan gitu.

    Nafisah mesti seronok sangat dapat spend time dengan ayah dia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak seronok excited langsung masa nak pi.. tapi pasai tiket dah beli tu yang pi jugak..
      Tak sangka cantik dan menarik..
      Makchaq anak beranak pulak suka yg nature2 ni.. memang best la.. sepanjang perjalanan lalu kebun, ladang,bendang hat bertingkat2 tu.. cantik...

      Nafisah memang nampak paling seronok.. tapi bila pi pasar baru/kedai teruih menangis x suka pi kedai...

      Delete
  2. Bestnyaaaaa mak chaq. Yang paling jeles gambaq mak chaq dgn boipren mata biru tu. Saya pun macam mak chaq, selalu tertanya2.....best ke pi bandung tu kan. Tapi semakin banyak blog saya baca yang orang enjoy sgt pi situ.
    Betullah mak chaq, sangat sinetron tour guide itu. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq pun bila kawan2 dok cerita pi Bandung shopping sakan tak teruja langsung, cerita kat blog pun semua shopping kalau pi Bandung.. tu yang mula2 macam malas nak pi..

      Boypren garang tu.. urut kena pelan2.. takut dia naik angin..

      Angle baik tu yg nampak sinetron sangat tu..

      Delete
  3. Seronokkan Makchaq, rasa nak pi lagikan? Dulu Aina pi dengan group kengkawan depa kalut ja nak shopping ikutkan jelah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang seronok Aina.. tu pun kami tak banyak jalan.. nak bercuti.. malas nak penat2 & kalut2 pi sana sini..

      Delete
  4. Saya pun bukan kaki shopping. Sebab tu Bandung bukan dalam perancangan saya dan hubby. Tapi, pengalaman Mak Chaq sangat berbeza daripada orang lain. Saya sukaaa dan teringinnn sangat nak ambik gambar peluk2 rimau mcm tu. Nafisah pun nampak sangat happy.

    P/S : Drebar ka tu? Uishhh..sinetron sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pi la.... pi jalan2 ja macam makchaq, tak payah shopping.. beli telekong untuk sedara mara cukup la..

      Delete
    2. Memang drebar kami sepanjang kat sana..muda dari anak sulung makchaq, pendiam tapi sangat sopan santun..

      Delete
  5. Entah bila agaknya kakcik dapat sampai ke Bandung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah ada la rezeki kakcik tu nanti..

      Belanja x mahal sangat kakcik.. hotel, makan, kereta sewa murah dari kita sini..

      Delete
  6. makchaq, you pi melawat tmpat2 lain, kami pi shopping saja..penat shopping.duit kering, balik umah tengok kain banyak sangat, tak trpakai, hadiah kawan2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq memang nak pi jalan2..tak nak shopping.... tapi ada jugak beli telekung untuk adik beradik..

      Baguih jugak tu bersedekah kat kawan2...mesti depa doakan cikgu dapat pi lagi..

      Delete
  7. assalam mak chaq..mula tak suka..kemudian terus jatuh cinta kan mak chaq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la.. masa nak pi nak kemas beg pun malas.. pagi esok nak pi malam baru nak cari baju..
      tengok2 best la pulak... cantik..... bagi makchaq yg suka suasana kampung ni...

      Delete
  8. Mak chaq
    Kami kena pi lagi la macam ni
    Mak chaq citer lagi banyak tmpt best kami tak sampai...
    Nak carik tiket mcam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami pun ingat Bandung tu shopping ja.. ajak anak2 semua tak mau pi, tu yang bawak 2 orang saja..

      Bila tunjuk gambaq2 baru depa pulak nak pi..

      Delete
  9. amboi makchaq juai mhai sgt .. tu la tak pi tak tau .best pa pi mkn angin kat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan juai mahai cikgu.. makchaq tak minat shopping2 ni.. tambah ngan Nafisah.. tak tau pulak kat sana ada benda lain yang boleh lawat..pasai orang selalu cerita shopping ja..

      Delete
  10. Bandung mmg best....saya suka pasai cuaca dia sejuk nyaman...nak jalan pun tak belengaih...hehe
    Kak chaq dgn boyfren blueeye tu buat sy jeles laaa....hehe sapa yg bau daging korban? Dia ka kak chaa? Heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betui Saniah.. kat sana memang nyaman.. Puncak lagi nyaman..

      Boypren tu memang kuat bau daging kat dia.. memang depa bagi makan kenyang2 kot.. kalau tidak mau kena ngap peha gebu makchaq..

      Delete
  11. saya pun 2x5 makchaq. shopping tu masuk agenda no.10, heee..
    saya suka p tempat yg anak2 suka..
    tq makcahq..bagi idea. selama ni saya ingat org p bandung nak shopping cari telekung. saya ni minat tudung m'sia siti khadijah aja, huhu...

    p/s best gambar bersama pak belang tu..tak ngaum ngaum ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama nampaknya kita ni cikgu.. pi tempat yang anak2 suka.. tak tension sebab depa tak buat perangai..

      Makchaq beli jugak telekong buat buahtangan adik beradik, dah depa tau kita pi...

      Bukan pak belang, anak belang.. baru setahun kot umuq dia.. tengah kenyang tu.. tu yang lepak nak tiduq tu..

      Delete
  12. memang best gi bandung tu. yg tak best bila ikut kaki shopping. cikda pun pernah g bandung tapi sebab memang tak minat shopping - last2 cikda duduk je dalam van dgn pak supir.

    mcm pelik bila tgk org kita shopping sampai lebam kat bandung tu.. cikda tuka duit sampai 9 juta - siap bagi kawan pinjam + bawak balik 2 juta lagi.. seddeeehhh tau..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang paling lawak..makchaq beli lesung ..cikda beli penyapu lidi sebab kesian budak yg jual tu... hahhahaha...

      Delete
    2. Banyak tu duit lebih... mesti pak supir tu heran..tak pun dia ingat cikda minat kat dia tu yang asyik nak lepak ngan dia....he he.. sinetron pak supir tu..

      OK la tu.. balik masih jutawan.. kalau balik fakir lagi seddeeehhhh...

      Wah.. penyapu pun beli dari luar negara.. kelllass la cikda ni..

      Delete
  13. Banyak tempat jug dapat di jelajah makchaq. Cerita sangkuriang tu nafisah tak komen apa-apa ke makchaq? Ligat aje kakak tengok dia macam tak penat...

    Yg pasti mesti banyak memborong kalau ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcha memang pi jalan2 ja kakZakie. Nafisah tak faham sangat mula2 sebab si Andy tu bercerita guna bahasa Indon. bila makchaq cerita balik dia tanya tak sakit ke kaki sang kuriang tendang perahu tu..

      Orang yang suka shopping mungkin banyak memborong kot, harga murah...

      Makchaq beli telekong buat buah tangan untuk adik beradik.. khadijah ada la beli keychin untuk sepupu2 dia..

      Delete
  14. tak kenal maka tak cinta.. ;)
    mungkinkah lepas ni turn ai pulak..?
    kalau pergi nak guide/driver cenggitu.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah dah cik abang tak sibuk outstation ni senang sikit nak jalan..

      Tak boleh... orang muda kena ambik guide/driver yang dah tua..kakek-kakek..takut orang sebelah jelous..

      Delete
  15. alamak sangat menarik entry mak chaq kalini..
    hensem yerk guide/driver mak chaqtu.. nak gi sana amek yangni jugakler... ha.. ha..
    tu ler pasal tak kenal maka tak cintakan... sayajer tak sampai2 bandung lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawak la Atikah & Azalia pi.. mesti depa seronok..Nafisah pun sampai tak mau balik..

      Delete
  16. lupa nak komen berani Nyer mak chaq pegang rimautu.. kalau saya dari jauhpun dengar ngauman dia dah takut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rimau tu tengah kenyang, tu yang berani.. lagi pun penjaga dia dok kat situ..

      Delete
  17. Saya kalau sentuh bab2 BANDUNG ni...tu dia nak meleleh Ayaq Mata...pi sana kena tipu dgn Tour guide...tak pi mana2 pun...Pi sana 4 hari..2 hari duk Ulang Pasar Baru jer...sakit hati sungguh...rasa mcm nak ulang semula lawatan kesana..

    P/S:kalau mcm ni punya hero sinetron..Hari2 saya ngadap TV makchaq...heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq dari awai cakap kat Andy tu tak nak shopping, tu yang dia bawak pi tempat2 lain..

      Tapi Andy tu pun cerita selalu dia bawak orang Malaysia pi Bandung memang 2 hari depa nak pi Pasar Baru saja dari pagi sampai petang..belah malam pi factory outlet pulak...

      Memang muka sinetron kan..nama pun Andy Sofian.. baik budaknya..

      Delete
  18. assalam makchaq...amboi..beraninya depa dok manja2 dengan cik belang tu. ish kalau chek...tobat lahom tak berani...haha. baca entry makchaq ni baru nampak clear picture..bandung ni bukan saja destinasi shopping, tapi kaya dengan pemandangan semulajadi. teruja baca tang part kena randuk ayaq dari bukit tu. ya allah..mesti indah perasaannya bila kat sana. gambaq sawah padi tu pun cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik tempat depa Murni.. bendang bertingkat2 tu memang nampak cantik sangat.. kebun2 teh.. kebun2 sayuq.. perjalanan lama tak terasa dok tengok permandangan cantik..

      Tapi kalau kat pekan bandung tu macam biasa la.. sesak, kedai lebih kurang kat tanjung ja..makchaq tak suka sangat..

      Delete
  19. Assalam makchaq
    Dok ada lagi kot ghasa paku rawan Kg Daun tu kat mulut? Pak Temuk memang seghonok pi Bandung dulu. Oghang tuwa memang tak beli apa dah. Makan + tengok tempat, tengok oghang ja. Saung Angklong, Kg. Daun + Tangkuban Perahu memang menyeronokkan. Kot ada geng nak pi, elok kita rekomen guide yg baik-baik macam yg makchaq dapat tu. Pemandu Pak Temuk dulu pun bagus. Masih simpan contact number dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Pek Temuk
      Makchaq memang dari dulu tak suka jalan shopping2 pi mana2 nak berjalan ja..
      kadang2 cenderahati pun kalau orang tak pesan lupa nak beli..
      Tapi ramai orang lagi suka pi shopping dari jalan2..

      Delete
  20. Seronoknya....
    Saya dah banyak kali ke bandung..tapi biasanya g soping jer...
    Hajat tu nak pergi lagi..tapi nak bawak anak2.,,bila bawak anak mngkin tak de agenda soping kot....hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau bawak anak2 memang kena pi jalan2 ja la..

      Delete
  21. Mak Chaq, kawan mata birumtu comel gakmna...tapi kalau saya tak berani nak duduk dekat...best baca trip bandung mak chaq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq berani pasai si belang tu tengah kekenyangan.. nampak muka pun ngantuk ja.. pegang pun pelan2 takut dia tersedanq..

      Makchaq pi jalan ja.. kalau orang yang suka shopping mesti tak best la.. sebab barang memang murah dan kedai memang banyak yang nak dituju.

      Delete
  22. Mak Chaq, kawan mata birumtu comel gakmna...tapi kalau saya tak berani nak duduk dekat...best baca trip bandung mak chaq

    ReplyDelete
  23. Tu dia bila makchaq menaip panjang....:)

    tapi best baca...
    Saya selalu la baca pasal bloggers gi bandung ni....

    Saya save kan link entry makchaq ni dalam hard disc...lain2 tahun ada rezeki nak ke Bandung, saya boleh rujuk entri ni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq pun selalu baca pasai orang pi Bandung tapi cerita shopping.. tu yang tak minat nak pi..

      Delete
  24. Tapi part makchaq posing dgn rimau tu, mmg best la!!! Saya pun nak pi Bandung macam ni..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kalau rimau tu tengau lapaq jangan buat pasai...
      Masa pertunjunkkan rimau, ada sorang penjaga tu kena cakaq sampai dia tampaq muka rimau tu.. pastu baling treat jauh2.. takut jugak makchaq tengok, mana la tau rimau tu naik angin.. 2 kali dia kena.. sekali kat lengan sekali kat bahu..

      Delete
  25. Replies
    1. Malas nak buat berpart2 sebab makchaq bukan rajin.. tu yang tulih sekali gus saja..

      Delete
  26. makchaq,


    tabik spring la heh... ngajinnya dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali sekala NM.. selalu malasssss

      Delete
  27. seronoknyer MC, byk betul cerita2 ni yer !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali KA.. entry panjang boleh rehat sebulan..

      Delete
  28. Replies
    1. Tak banyak mana pun cikgu.. pi pun tak banyak tempat, bawak Nafisah malas nak penat2 nanti dia menangis...

      Delete
  29. adoiiii la makchaq..yg saya ni nak pi tp takde pulak yg ngajaknya hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala..Kam...la yang kena ajak cik abang pi..

      Kalau pujuk tak makan.. bagi la alasan nak bawak Tasha jalan.. sure papa setuju... orang lelaki kan penya yang sangat kat anak bungsu...

      Delete
  30. mak chaqqqqqqqqqqq...rasa macam nak pi la la jgk bila baca cerita mak chaq ni...mesti kumpul duit lah lepas ni..nak merasa jgk pi bandung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok Zu.. bawak la anak2 pi...terutamnya Safari tu.. Dekna ngan Anis sure suka.. makchaq yang tua ni pun seronok..

      Delete
  31. saya pegi Bandung dah dua kali makchaq...masa festaim pegi, mmg shopping je, sbb temankan mak mertua dan adik ipar shopping utk brg2 kawen dia...

    second time pegi baru jelajah bandung...makchaq tak pi kawah Putih ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawah putih tu makchaq tak pi la pulak.. pasainya Nafisah dah nampak penat.. tak nak bagi dia meragam..

      Delete
  32. Replies
    1. Tak sangka pulak seronok pi sana Acu..

      Delete
  33. Wah..makchaq dok meriba rimau..beraninya..
    Best no jalan2 bandung..norh tak sampai lg.

    Lama Tak sebut 'randuk'..he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rimau tengah kenyang berani la.... Kalau hat lapaq jangan dok buat pasai....

      La ni dah jarang nak kena randuk ayaq tu la jarang dengaq..


      Delete
  34. cuti lepas pn sy p shopping2 kt bandung......he3X..ttp vietnam lebih best tau kalau bab2 brshopping...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala... Kalau tau boleh jumpa cikgu kat sana...

      Delete