Tuesday, September 19, 2017

SAMA MACAM KITA

Hari Jumaat & Sabtu 15, 16/9
makchaq dengan pakchaq
pi makan kenduri di Brunei
anak kawan pakchaq
makchaq suruh pakchaq pi
dah depa dok ajak berkali-kali

Rupanya pakchaq pi beli tiket kami berdua
makchaq sebenaqnya malas nak pi
awai tahun pakchaq pi jalan Brunei pun makchaq malas nak ikut
tapi dah beli tiket.. pi la jugak
kesian jugak kat pakchaq
isteri orang lain semua ikut

Kenduri sama macam kita
lagu pun lagu Malaysia
pelamin semua macam kita
tetamu lelaki muslim pakai baju melayu siap samping
non muslim pakai batik/suit
perempuan baju kurung/jubah
yg muda2 pakai peplum2 tu la..

Makan agak berbeza,
buffet dia kecik2
lebih kurang untuk 20 orang
meja buffet dan susun kerusi keliling
tetamu pegang pinggan masa makan
tapi semua start makan serentak
kalau datang awal kena la tunggu

Penganti lelaki orang Brunei
pengapit orang berumur dan pakai sempoi ja

Ada silat jugak, yang ada meja tu untuk VIP dan rombongan pengantin



Buah tangan depa bagi beras..
belum masak lagi...





Kalau rajin makchaq sambung cerita Brunei..

19 comments:

  1. Wah...beras sebagai buah tangan. Sesuatu yang berbeza tapi berguna... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat tempat kita tak pernah kan orang bagi beras...

      Dulu2 masa kecik, kita yang bawak beras/gula/susu bagi kat tuan rumah masa gotong royong...

      Delete
  2. Sama tapi agak berbeza juga ya mak chaq...yalah lain tpt lain adat budaya nya.Yang unik tu dpt beras ...tak pernah lagi jumpa kat tpt kita ni ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada la beza sikit... tapi lebih kurang je...

      Bagi beras tu kat sini belum ada kan..

      Delete
  3. Mmmm...kalau kat tempat kita tang makan tu cukup heaven ya. Buah tangan tu yang rare sikit .... Tak pernah jumpa orang sini buat lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan depa pun macam menu kita jugak...
      Tapi kalau tetamu biasa susah sikit nak makan pasai kena tatang pinggan.. depa tak sedia meja..

      Delete
  4. Makcak, jangan tak sambung.
    Buah tangan beri beras tu yg lain kot dari kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kat sini tak pernah lagi kan dapat beras...

      Delete
  5. Buah tangan tu menarik makchaq.. lain dari yang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah try masak dah beras tu... nasi dia macam pulut.. macam beras jepun sticky2 sikit.. tapi sedap sebab beras baru

      Delete
  6. beza sgt ye brunei n malaysia? tak penah sampai brunei lg tapi teringin la jugak pegi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak de la beza sangat... cakap dia berbeza.. tapi boleh faham jugak...

      Negeri dia masih banyak kawasan hijau... pada makchaq cantik la sebab makchaq suka kawasan banyak pokok hijau2 ni...

      Delete
  7. wah lebih kurang je yer majlis kahwin Brunei dengan negara kita. Tapi bagi beras sebagai doorgift mmg tak pernah dibuat orang. bagus jgak idea ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang lebih kurang dengan kita...
      Memang kita. Belum ada kan orang bagi beras...

      Delete
  8. Saya pernah baca Makchaq katanya tetamu lelaki dan perempuan duduk berasingan. Dan bila sampai, mereka akan duduk bersusun-susun gitu. Takdalah nak main duduk aje mana nak. Betul ke?

    Seronok juga Makchaq dapat tengok majlis kahwin negara lain. Dapatlah menambah pengalaman katanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tetamu lelaki dan perempuan duduk asing2, depa atur kerusi je kat keliling buffet table jadi duduk keliling... tak disediakan meja utk letak pinggan makan... kecuali jemputan khas..

      MD la lagi untung.. terus masuk dalam culture org lain...😄 kami ni dapat tengok je...

      Delete
  9. Ohhh gitu pulak budayanya ye MC...
    Lagu kita dengan penyanyi kita kan mmg best best tu yg mereka suka tu kot hihi...

    Adoi MC ni, awatnya malas malas nak ikut PC...seronok apa berjalan, tengok negara orang!

    ReplyDelete
  10. Budaya kawen depa beza naa ngan kita..walaupun depa kaya sambut sederhana..makanan tak meriah macam kita kt malaysia.hehe..seronok baca entry ni..sblom ni tak penah amik tau pasai budaya org brunei ni..

    ReplyDelete