Tuesday, December 3, 2013

CERITA ROJAK

1.   SIBUK
Macam sibuk lebih pulak seminggu dua ni
nak lawat2 jalan2 komen2 pun tak dan.... RINDU.... nak baca cerita kawan2
biasa la ujung2 taun..
banyak nak kena buat...
tambah nak cuti... kena la perabih dulu kerja...
macam la boleh habih.......

2.   CUTI
Yeah... minggu depan makchaq cuti seminggu....
Nak pi jalan2 ngan adik bongsu makchaq 
dengan famili semua la... pakchaq pun ikut..
asyik dok baca orang pi gather2 family.. nak jugak gather2
2 famili pun ramai... 14 orang.. kami anak sorang 5...
harap2 tak ujan la...

2.  KENDURI RUMAH DZ
Makchaq pi kenduri aqiqah  Zayydan anak DZ
buat kat rumah mak MZ.. best rumah depa
atas bukit.. pokok keliling... adik beradik pun keliling..

heee... tengah2 dok taip ni pi jenguk blog DZ.... pulak.. 
besaqnya gambaq makchaq..... 

Kali ni pi BETUI tarikh, hari & tempat
tak sesat pulak tu.... tak macam YB.. depa sesat...(jangan marah YB..)
sebenaqnya makchaq tak sesat pasai DZ pi ambik..
baik kan host....

dan la jumpa YB, Elly & Mamaju yang sampai masa makchaq nak balik..

3.  FUWA
Makchaq dari dulu bukak restoren untuk kucing
depa mai singgah makan.....pastu suka ati depa la nak pi mana
nampak yang teruk2 bawak jugak pi klinik.. kesian..
tapi ada 1 mak kucing ni bawak anak dia 3 mai duduk rumah makchaq
kesian.....jaga la... Fuwa, Adik ngan Colet
la ni ada pulak adik depa.. Kak Yong, Angah ngan Acu..

Hari Sabtu bawak Fuwa & Colet pi klinik pasai depa cirit birit
semalam doktor telefon Fuwa dah mati..
sakit Parvo (sangat bahaya untuk kucing) sediihhh...
Colet ada lagi kat klinik tu....bertahan.. tapi kena drip...
semalam pi ambik Fuwa.. Colet menagis nampak kami.... nak balik kot..

Klinik Honey Pet kat Bangi tu baguih.. doktor ngan pekerja dia baik sangat..

4.  PASAI TAJUK
Pasai tajuk post ni CERITA ROJAK
makchaq cerita la 1 cerita rojak..
kisah lama dah... taun 74.. masa tu makchaq darjah 4..

Kami mai KL...  keluarga makchaq + tok
pi rumah pak penakan makchaq yang kerja KL
pak penakan makchaq ajak pi makan kat chow kit
kami try la makan rojak singpore...kat penang mana ada...
seronok la pilih nak apa.. depa potong2 hidang dalam 1 pinggan
berebut makan... dah licin pingan nampak 1 kertas tulih harga dia
ingat lagi makchaq 11.80.. terkejut... mahainya.. + ayaq tak tau la berapa..
ingat macam makan mee kat penang ka... sepinggan baru 3 - 4 kupang..

Ingat lagi mak tanya semua orang  sapa ada duit..
tok pun sampai selak baju ambik duit dalam baju dalam dia hat ada zip tu..he he
duit makchaq 2 kupang pun mak ambik..
alhamdulillah cukup la untuk bayaq..
kalau tidak jadi P Ramli abah....balik pakai singlet..hee

Serik... makan rojak singapore...

Dulu2 belas2 ringgit tu banyak....
la ni budak sekolah pun ada yang bawak sampai RM15 sehari..
macam tak dak harga sangat dah duit...


33 comments:

  1. haha makchaq...saya yg baca pun dah mcm rojak jugak jadinya..fenin...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. He he.. Patutnya baca sehari 1 cerita Kam.. Baru tak pening...

      Delete
  2. mak chaq, takziah atas pemergian fuwa..mahainya harga rojak tu.. zaman mak chaq darjah 4 tu tahun berapa tu pun da sampai belas ringgit harga rojaknya.. gila betui..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg sedihnya colet pun mati jugak... Rupanya memang banyak kucing kat kawasan rumah makchaq mati sebab penyakit sama..

      Memang kami terkejut sangat dengan harga tu...

      Delete
  3. Tahun 74 rojak sepinggan RM11.80, huih, mahai la kan. Saya masa tu tak tau apa2 lagi pasai baru umoq 2 tahun tapi mak saya dok cerita dia dok Jelutong penghujung tahun 60an, barang2 murah. Tapi padan la dengan gaji yg rendah masa tu. La ni bila gaji naik, harga barang pun naik..sama jugaklah takdak bezanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. La.. Silap pulak tahun tu... tahun 73..

      Masa tu memang barang murah lagi.. Kalau pi market mak bagi seringgit ja.. Boleh beli untuk makan sehari..ikan temenung sekati
      baru 3 kupang, toge 5 duit, tokua sekupang, cabai sekupang, nyok sekupang....lani seringgit dpt ikan sekoq ja la kot..

      Delete
  4. Wah...11 ringgit??? Kalau nak convert ke zaman sekarang, mungkin nilai itu sama macam beratus2 ringgit. Saya kira lebih kurang, zaman tu, nurse sepital pun gaji dalam 250.00 sebulan, makanya rojak tu sekarang mungkin bernilai lebih kurang 400-500 ringgit. Aduhaiii...mahainyaaa. Tapi rojak Singapore memang mahal sejak dulu. Tak taulah pasai apa kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la Aziela.. Memang mahai sungguh rojak singapore tu..
      Mungkin jugak pasai ambik macam2.. Ketam 3 ekoq rasanya, udang & sotong pun ambik.. Ingat macam kat penang la.. Ketam, udang, sotong semua murah..

      Delete
  5. Baguslah makchaq ni buka restoran untuk kucing. Terbela juga nasib kucing-kucing ni dapat orang mcm makchaq.

    Yalah makchaq kalau tahun 74' dulu rojak sepinggan sampai RM11.80 memanglah mahal tu. Nasib baik seluk sana sini dapat juga membayarnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq kesia tengok kucing2 tu.. Terutama yang bunting & baru lepas beranak.. Kuruih2 kering... Tu yg beli makanan bagi...

      Tahun 73.. Silap taip... Tok la penyelamat rasanya... Dia ada tempat simpan duit rahsia... Kat dalam poket ada sikit ja.. Tapi dalam zip tu aselalu ada lebih sikit...

      Delete
  6. ini mmg betul2 cerita rojak..tapi seronok bila bacanya makchaq,,,

    ReplyDelete
  7. Hebat makchaq!
    kemarin tu terkedu, tak pasai tak cakap byk kat makchq!
    Putrajaya kat mana? meh lah ke Pasar borong selangor, rumah mama area situlah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah sampai terkedu... kena tau ni pasai apa sampai terkedu..

      Kalau pasar borong tu dekat sangat la... nanti kita contact2 la..

      Delete
  8. Makchaq tahun 74 tu Aina belum lahir lagi.

    Alhamdulillah makchaq bantu kucing Allah bantu makchaq dengan cara lain pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan 74, 73... veteren sangat dah..

      Delete
  9. lagi senang buat cerita rojak ni mak chaq..semua ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesuai untuk orang macam makchaq..hee..

      Delete
  10. Makchaq tak baik kata kami sesat. Kami terlajak '500 meter saja' dari jalan masuk ke rumah MZ tu. Manalah nak tahu kena belok kiri tu sebab takde sign board. Siapa yg tahu korner kat situ memang guna jin gamaknya ….. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada guna jin... guna tepon ja....

      Delete
  11. kamipoun cuti seminggu yeee ha...
    rojak singapura.. mula duk kalut baca 11.80 mana der mahai.. baca baik2 rupanya tahun 74 ... boleh bayangkanler masa nak kutip dduit tu yerk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang seronok cuti.....
      memang gabra masa kutip duit tu...

      Delete
  12. mak cha verita taun 74 lamanya la hai.time tu mmg la mahai..lawak punya crita..rojak singapore punya pasai.hehe..

    syg binatang byk pahalatu..

    dlm dok sibuk bley bercuti kira ok la tu..

    happy holiday noo..:)

    ReplyDelete
  13. rojak pasembor, rojak singapore..sedap mak chaq..campuq semua gitu..hee
    saya baca sampai ke komen2 sekali makchaq..:-))

    ReplyDelete
  14. seronok baca cerita makcaq, macam2 ada. Ummi pun suka klinik honey kat bangi tu, doktornya friendly sangat kan.

    ReplyDelete
  15. tiba-tiba lapaq rojak...! makchaq la ni..dok sebut sangat.

    ReplyDelete
  16. nak tergelak baca cerita rojak singapore tu sampai selak baju ambil duit. mmg tok saya pun ada baju pesen tu .

    Tengok gambar makchaq hak besaq di blog DZ baru tau rupa dia noo....

    ReplyDelete
  17. saya pun sibuk dan buat buat buat sibuk jgk mak chaq oii..dah berhri hari baru ada masa mai jguk blog mak chaq ni...walaupun cerita rojak tapi sangat best baca...

    ReplyDelete
  18. Memnang sibuk hujung tahun, kena cuti mak chaq....anak2 naik sekolah lagi

    ReplyDelete
  19. Hai makchaq....happy dpt jumpa! 😍keep in touch!

    ReplyDelete
  20. makchaq.. updatelah blog.. rindulah kat makchaq.. ;)

    ReplyDelete
  21. Lama kakak tak jenguk sini. Harap baik-baik belaka makchaq.
    Duit kita memang dah makin mengecil sekarang ni..

    ReplyDelete
  22. Salam makchaq..lama ummi tak singgah.
    Warna-warni sungguh coretan makchaq, yang paling best pasai makan rojak tu. dulu2 memang duit kecik pun terasa besar sangat nilainya kan, sekarang, duit syiling merata je letaknya.

    ReplyDelete