Sunday, September 18, 2016

ROTI BENGGALI

Baru ni keluaq surathabaq
kisah roti benggali
Ismalia Bakery
dah tutup lama dah
Ismalia Bakery tu
la ni dah tukaq owner
bakery pun dah pindah
tempat lain


Anak makchaq hat sulung
teringin pulak bila baca artikel tu
minta tolong adik makchaq beli
depa bok mai Putrajaya

Tapi tak sama macam dulu
bentuk pun tak sama
dulu kulit dia tebai keras
bila luku kepala roti tu
bunyi kok kok kok..
macam kosong dalam dia

La ni lembut macam roti biasa
kalau luku pun tengelam... tak bunyi
(sapa tak tau luku tu macam mana,
sila tanya orang Penang...)

Rasa pun tak sama...
padan la dah tukaq nama... 'Malia'
rasa lampung... gebu..
ada rasa lemak majerin

Dulu roti ni liat2 sikit
bau ibu roti tu wangi ja..
tak dak bau majerin
rasa masin-masin
(peluh tukang uli kot.....😆😆😆)

Ada sekali
abah bawak makchaq pi Ismalia
dari luaq bau sedapnya.....
masuk dalam tengok depa dok uli
berpeluh.. berminyak masing2
hangat dalam tu.....
ngan haba oven arang kayu lagi..
berenti sat makan.. tak lalu....

Sat ja la x lalu..
Melayu mudah lupa....
tak lama mana makan balik...he he..

Masa kecik
adik laki2 makchaq
suka buat naya kat kak dia
kalau dia makan dulu
dia makan isi roti tu semua
tinggai kulit keras tu dok elok ja..
makchaq nak makan tengok2 kulit ja..
bila habaq kat tok makchaq
tok kata..
'kulit dia lagi sedap cicah....'
makchaq cucu mithali...
dengaq cakap tok
makan kulit roti cicah kopi/gulai..
tu kot sampai la makchaq suka kulit roti...
baik kan makchaq ni.. beralah...

Sekian..
review roti benggali dari makchaq